POMORSKI PROMET

Napreduju radovi na izgradnji nove rampe u trajektnoj luci Stinica: Bit će u probnom radu već u svibnju

Dorotea Prpić

Realizacija ovog projekta pridonijet će smanjenju zakrčenosti trajektne luke Stinica i povećanju kvalitete povezivanja otoka Raba i kopna na način da će omogućiti povećanje broja trajektnih linijaSENJ – Nastavljeni su radovi na izgradnji nove rampe u trajektnom pristaništu Stinica i, sudeći prema dinamici i obavljenim radovima, može se zaključiti da se bliže kraju. U proteklom razdoblju završeni su radovi na pripremi ležaja postojećeg obalnog zida za montažu prednapregnutih elemenata platoa i rampe novog gata te su izvedeni radovi slaganja predgotovljenih greda i omnia ploča. Paralelno su izvedeni i radovi na šalovanju i betoniranju velikih naglavnica. Riječ je o radovima koji su realizirani kao priprema za betoniranje.


Izvedeni su i radovi na betoniranju rampe i betonirane su ploče gata. Završeno je i polaganje instalacija struje i vode te je montirano lučko svjetlo. Izvođač građevinskih radova na trajektnom pristaništu nove rampe unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica je tvrtka Pomgrad Inženjering iz Splita.


Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.917.865,94 kuna (2.510.832,30 eura), a ukupni prihvatljivi troškovi iznose 16.080.186,04 kuna (2.134.207,45 eura). Ukupno trajanje projekta iznosi 30 mjeseci. Nositelj projekta je Lučka uprava Senj, dok je partner u projektu Ličko-senjska županija uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Izgradnjom nove rampe osigurat će se minimalni gaz od 5 metara, što će omogućiti istovremeno pristajanje dva broda s bočnim vezivanjem na gatu, a sam projekt izgradnje nove rampe obuhvaća izgradnju dviju neovisnih konstruktivno-tehnoloških cjelina i to dijela obale koji obuhvaća rampu površine 371 metra kvadratnog i dijela obale koji obuhvaća dvije utvrdice i pristupne pasarele površine 199,73 kvadratna metra. Dužina gata je 85 metara, što omogućuje prijem brodova veličine do 100 metara.


Realizacija ovog projekta pridonijet će smanjenju zakrčenosti trajektne luke Stinica i povećanju kvalitete povezivanja otoka Raba i kopna tako da će omogućiti povećanje broja trajektnih linija tijekom cijele godine neovisno o vremenskim uvjetima, a time će se udovoljiti potrebama i lokalnog stanovništva i potrebama turizma otoka Raba te općenito povećati sigurnost plovidbe.


– Radovi napreduju izuzetno dobro zahvaljujući blagoj zimi. Sredinom svibnja bi rampa trebala biti puštena u probni rad, a uporabna dozvola trebala bi biti ishođena do kraja godine – kaže v. d. ravnatelja Lučke uprave Senj Predrag Dešić.