DOM KULTURE TRŠĆE

Najstarija kulturna institucija Hrvata obilježila veliki jubilej – 180. obljetnicu utemeljenja Matice hrvatske

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. KrmpotićTRŠĆE – U Domu kulture Tršće danas je održana proslava 180. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske, 180 godina prvih utemeljitelja Matice hrvatske iz Čabra te 30. obljetnica rada Ogranka Matice hrvatske u Čabru. Obljetničko druženje organizirano je pod pokroviteljstvom Matice hrvatske Zagreb, Primorsko-goranske županije i Grada Čabra, a nazočio mu je i Miro Gavran, ugledni hrvatski književnik i predsjednik Matice hrvatske, te glavni tajnik Marijan Dominković.


U središtu pažnje, uz gotovo dva stoljeća dugu povijest rada i postojanja ove najstarije kulturne institucije Hrvata, bilo je obilježavanje tridesete obljetnice obnove rada ogranka MH u Čabru. Ukratko je o tih trideset godina govorio predsjednik ogranka Ivan Janeš, spomenuvši između ostalog čak 108 objavljenih knjiga od kojih je niz dobio nagrade na državnoj i lokalnoj razini. Naravno, aktivnost čabarskog ogranka MH vidljiva je bila i u nizu drugih aktivnosti, a oni koji su u tih trideset godina nesebično dali svoje znanje, trud i vrijeme, primili su i prigodne zahvalnice. To su – Ivan Janeš, Ivan Kvesić, Slavko Malnar, Zvonimir Gašparac, Vera Malnar, Andrija Zbašnik, Zvonimir Abramović, Zlatko Pochobradsky, Željko Malnar, Matija Turk i Marko Smole. Podijeljena su i priznanja suradnicima koji su bitno pomogli u radu ogranka, a zaslužili su ih Željka Čorak, Stjepan Sučić, Željko Antunović, Nada Glad, Marija Malnar Jurišić, Branka Arh, Mario Dominković, Miro Gavran, Antonio Dražović i Zlatko Komadina.


Druženje je, kako Matici i priliči, bilo i prigoda za kulturno-umjetnički program pa je tako prikazan dokumentarni film o 180 godina postojanja Matice hrvatske (redatelj Leon Rizmaul), učenici Područne škole Tršće s voditeljicom Ingrid Žorž izveli su glazbeno-scensku igru »Petar Klepac – dječak sa sretnim mislima«, nastupio je i Dječji pjevački zbor OŠ »Petar Zrinski« Čabar (voditeljica Ana Rendulić), a kroz program su vodili srednjoškolci Nika Peršić i Dorian Leš.