Dodjela titula

Nagrade za posebne zasluge, razvoj i napredak: Zlatko Lenac i Tibor Poganj novi professori emeritusi Sveučilišta u Rijeci

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

 U ime Sveučilišta u Rijeci, rektorica sa svojim timom je uputila novim professorima emeritusima čestitke na počasnom zvanju i zahvalu za sveukupni doprinos.RIJEKA – Dodjelom titula professor emeritus dvojici umirovljenih sveučilišnih profesora i znanstvenika, Zdravku Lencu i Tiboru Poganju, u petak je u online obliku počelo obilježavanje 47. Dana Sveučilišta u Rijeci, Dies Academicus.


Cjelokupno obilježavanje Dana Sveučilišta u Rijeci ove godine će se odvijati u virtualnom okruženju. Uobičajeno se Dies Academicus održavaju u svibnju, ali su ovog puta odgođeni zbog pandemije koronavirusa.


Ovogodišnje povelje professor emeritus dodijeljene su Lencu i Poganju za posebne zasluge, razvoj i napredak njihovih matičnih institucija, ali i samoga Sveučilišta te za njihovu međunarodno priznatu znanstvenu i nastavnu izvrsnost. U ime Sveučilišta u Rijeci, rektorica sa svojim timom je uputila novim professorima emeritusima čestitke na počasnom zvanju i zahvalu za sveukupni doprinos.
Zdravko Lenac diplomirao je i doktorirao iz područja teorijske fizike kondenzirane materije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.


Znanstvenu karijeru počeo je 1976. na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, a 1981. prešao je na Sveučilište u Rijeci, gdje je držao niz teorijskih kolegija pretežno vezanih uz kvantnu fiziku, elektrodinamiku i fiziku kondenzirane materije. To su ujedno i područja njegove znanstvene djelatnosti, u kojima je objavljivao znanstvene radove u prestižnim međunarodnim časopisima.


U svom radu na Sveučilištu u Rijeci posebno je poticao razvoj projekata i transfer tehnologije te je bio voditelj radne grupe za osnivanje nekoliko organizacija važnih za razvoj Sveučilišta, poput Centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci, Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci i Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci. Pokretač je doktorskog studija Fizika na ovom sveučilištu. Obnašao je niz odgovornih funkcija na nacionalnoj razini i na Sveučilištu u Rijeci.


Tibor Poganj (na materinskom mađarskom Pogány Tibor) diplomirao je, magistrirao i doktorirao matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.


Doktorat mu je nostrificiran za područje matematike i računalnih znanosti na Debreceni Egyetem, a potom je habilitirao primijenjenu matematiku na Óbudai Egyetem u Budimpešti. Drži profesorsku poziciju na Óbudai Egyetem u Budimpešti na Alkalmazott Matematika Intézet i temeljni je član Doktorske škole primijenjene matematike tog sveučilišta.


Na Pomorskom fakultetu u Rijeci radio je od 1988. na dodiplomskom, magistarskom i doktorskom studiju iz raznih matematičkih i statističkih kolegija. Dobitnik je i godišnje nagrade Grada Rijeke te nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci.


Tijekom obilježavanja dana Sveučilišta u Rijeci dodijelit će se nagrade za nastavnu izvrsnost, promovirat će se doktori znanosti, dodijeliti Rektorove nagrade za izvrsnost i proglasiti studente generacije.