BRIGA O OKOLIŠU

Nacionalni park Plitvička jezera postao “Plastic Free Croatia” organizacija

Hina

Posjetitelji na Plitvičkim jezerima

Posjetitelji na Plitvičkim jezerima

Krajnji im je cilj promjena navika i približavanje kružnoj ekonomiji, odnosno smanjenje korištenja proizvoda i ambalaže za jednokratnu upotrebu.ZAGREB – Nacionalni park Plitvička jezera pridružio se inicijativi za umanjenje korištenja jednokratne plastike te postao jedna od “Plastic Free Croatia” organizacija, priopćeno je u utorak iz te inicijative.


Inicijativa Postani plastic-free okuplja organizacije i tvrtke koje su značajno umanjile ili su na korak do prestanka korištenja jednokratne plastike unutar svojeg poslovanja te su pronašle alternativna, održiva rješenja. Krajnji im je cilj promjena navika i približavanje kružnoj ekonomiji, odnosno smanjenje korištenja proizvoda i ambalaže za jednokratnu upotrebu.


Najstariji i najposjećeniji hrvatski Nacionalni park Plitvička jezera postao je članom Plastic Free Croatia inicijative te se tako, kako je istaknuto, pridružio velikom broju tvrtki i organizacija koje nose “Plastic Free” status, poput FINA-e, Tifona, mnogih marketinških agencija, odvjetničkih ureda, internet i IT tvrtki, uspješnih startupova poput Agrivija i mnogih drugih.
Osim prihvaćanja Plastic Free pravila i navika, Nacionalni park Plitvička jezera ima i mjerljive ciljeve kako, kao organizacija, priodnijeti očuvanju prirode i okoliša. Još od 2015. park je počeo proces izbacivanja plastike iz poslovanja te odvaja sav otpad u hotelu, dok bio otpad koristi za proizvodnju goriva i hrane za životinje. Promotivni materijali tiskaju se na eko papiru, a kroz brojne druge aktivnosti teže “zero waste” strategiji.


“Smanjenje otpada jedan je od ciljeva odgovornog poslovanja, ali i podizanju svijesti o tomu koliko je važno paziti na nama naizgled malene stvari – od odabira bio ambalaže u odnosu na plastičnu, do obraćanja pozornosti na ostavljanje viška hrane na tanjuru“, istaknuli su iz Nacionalnog parka Plitvička jezera.