AKCIJA VOLONTERA

Na Veprincu održana Zelena ŠČistka: U dvije “baje” prikupljeno 16 tona otpada

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. K. Ilić

Foto A. K. IlićVEPRINAC – Svakakvog se smeća nakupilo diljem veprinačkih šuma i okolice, no vrijedne ruke volontera, organizatora Zelene ŠČistke iz Mjesnog odbora Veprinac-Učka, Kulturnog društva Leprinac i DVD-a Učka, uspjele su rastjerati čak i kišu kako bi u dvije “baje” odložile 16 tona otpada. Kažu da je tijekom jučerašnje ekološke akcije na Veprincu sve bilo “baš ŠČ”, a četrdesetak volontera se osim dobrom voljom moglo pohvaliti i svojim “službenim traktorom”. Odličan je podatak da se nastavio trend smanjenog opsega “zahitanega” smeća, jer su prije dvije godine vrijedni aktivisti prikupili čak 30 tona “sakakove krame”, prošle godine je u bajama završilo 22 tone otpada, a ove, 2023. – 16 tona, što prema riječima Zorice Sergo iz MO Veprinac-Učka i KD Leprinac, dokazuje da se dosadašnji trud itekako isplatio i na veprinačko-učkarskom području je sve manje odbačenog otpada u režiji neodgovornih pojedinaca.


Pod okriljem Zelene ŠČistke, mjesni odbor je proveo i akciju potpisivanja peticije ” Za spas povijesne šetnice Krasa”. Ta prekrasna šetnica koju su u skorije vrijeme imenovali Put Mlakarice a ide od Opatije do Veprinca, izgrađena je početkom 1900. godine i prije 30 godina prilikom izgradnje brze ceste za Tunel Učku je presječena. Godinama kasnije njen nastavak je preusmjeren ispod zaseoka Kolavići na drugi put koji preko zaseoka Vasi ide za Veprinac i Stari grad.


– Kako je u tijeku građevinska dozvola za puni profil iste ceste, ovo je još zadnji pokušaj da probamo dokazati kako je ovo važna i povijesna šetnica kojoj bi trebalo vratiti izvornu trasu – poručili su Veprinčani, a peticiju je u jutarnjim satima potpisalo 85 ljudi.