KALOKA LAMB FESTIVAL

Na staroj rivi najpoznatiji gastro proizvod Paga, paška janjetina na 100 načina, fešta je u subotu

Dražen Herljević

TZG Paga

TZG Paga

Na meniju će se naći različite varijante janjetine, od roštilja i pečenja do klasičnih jela reinterpretiranih za brzu konzumaciju – sve s domaćim potpisom i street food pristupom.



U sklopu gastro manifestacije Pag na meniju ove godine Turistička zajednica Grada Paga organizira novo događanje koje slavi njegov najpoznatiji gastronomski proizvod – pašku janjetinu nazvan Kaloka lamb festival.


Ovo primamljivo događanje održat će se u subotu, 3. svibnja 2025., s početkom u 17 sati na prepoznatljivoj lokaciji stare rive u Pagu.
Događaj donosi jedinstveni spoj lokalne tradicije i moderne prezentacije, u opuštenom ambijentu.


Sve će biti posluženo u ležernom, street food  formatu s mirisima dima, začina i dobre atmosfere, uz sudjelovanje renomiranih lokalnih i gostujućih ugostitelja: Na Tale, Zrno soli, Split, Srednja škola Bartula Kašića, Podravka d.d., Wine & Cheese Bar Trapula, Konoba Bile, Porta Salina & Bamboo (kokteli i vino), a kao poseban gost večeri dolazi nam chef Ivan Pažanin, pa tako možemo reći da je stigao Pažanin u Pag. Za Podravku će kuhati također poznati kuhar, promotor Podravke i chef Dražen Đurišević.




Na meniju će se naći različite varijante janjetine, od roštilja i pečenja do klasičnih jela reinterpretiranih za brzu konzumaciju – sve s domaćim potpisom i street food pristupom.


U isto vrijeme, od 17.30 sati, u Magazinu soli održat će se radionica filcanja vune, koja podsjeća na zaboravljene vještine koje su oblikovale svakodnevicu paških žena kroz generacije pod budnim okom majstorice filcanja Nikol Jakopić Donadić. Kao šlag na kraju, glazbeni program počinje u 21 sat, pa će tako u prostoru Porta Saline nastupit Marko Pecotić Peco & Silvija, i time zaokružiti večer u tonu glazbe, druženja i dobrog raspoloženja.


Ime Kaloka dolazi iz lokalnog naziva za autohtonu vrstu paške ovce, a označava nešto što je ukusno, dobro spremljeno – upravo ono što će gosti moći doživjeti na festivalu. Svi koji se toga vikenda nađu na otoku, bilo da su domaći ili gosti, pozvani su da svrate
na staru rivu, probaju janjetinu na način na koji je još nisu kušali i postanu dio ovog novog, lokalnog gastro slavlja. Organizator festivala je Turistička zajednica Grada Paga, uz podršku Porta Saline bara, a događanje je osmišljeno kao novi korak u promociji lokalne kuhinje i otočne kreativnosti.