PRIPREMA ZA PLANINE

Na Sjevernom Velebitu održana edukacija prelaska preko glečera i ledenjaka

Marin Smolčić

Vremenske prilike na Velebitu su protekloga vikenda bile „one prave“: temperature zraka „u debelom minisu“, uz snježnje nanose veće od 1,5 metra.Avanturistički klub Annapurna iz Otočca koristi ove snježne i hladne dane kako bi se na Sjevernom Velebitu održao serijal edukacija za osnovne tehnike u visokogorstvu i siguran prelazak preko glečera i ledenjaka.


S ciljem nadogradnje svojega znanja devet članova Visokogorske sekcije HPD Garjevice iz Čazme prošli su edukaciju koju je organizirala PAK Annapurna. U stvarnim situacijama naučili su od proslavljenog dvojca avanturista i planinara Stipe Piršljina i Milana Krznarića tehnike kočenja cepinom, izradu sidrišta u snijegu, izradu naveza za prelazak preko glečera te izvlačenja iz pukotina ledenjaka upotrebom sistema „Sveti Bernard“. Pri ovim vježbama do izražaja je došla pravilna upotreba svih raspoloživih dijelova kompletne alpinističke opreme.

Vremenske prilike na Velebitu su protekloga vikenda bile „one prave“: temperature zraka „u debelom minisu“, uz snježnje nanose veće od 1,5 metra. Tako su za iskonske ljubitelje aktivnosti na smrznutom snijegu uvjeti provođenja edukacija bili zapravo idealni. Velebitom su odzvanjali udarci cepina o zaleđenu površinu, ljudski glasovi, a sve to „garnirano“ s upornom burom koja nije prestajala niti na trenutak. Zapravo, svi su se vremenski uvjeti poklopili sa stvarnim uvjetima rada na većini glečera diljem svijeta.


Uspješno su provedeni svi planirani dijelovi edukacije i uvježbane tehnike koje su neophodne u sličnim, stvarnim situacijama. Ovakva uspješna stručna edukacija o visokogorstvu je svakako vrijedna, ali nažalost rijetka. Prvenstveno iz razloga što su rijetki slučajevi da planinarska društva iz drugih klimatskih i reljefnih sredina dolaze na ovakvu visoku razinu stručne edukacije.


Područje Velebita svakako je najidealnija „učionica“ za ovakve pothvate, dok su članovi Avanturističkog kluba Annapurne iz Otočca svoja umijeća već pokazali u sličnim i stvarnim situacijama, na svim kontinentima.