Projekt Beachex

Na plaži Ploče na Kantridi postavljena zanimljiva obavijest: Ne dirajte ove šarene oblutke, važni su nam!

P. N.

Na predmetnoj informativnoj ploči postavljenoj na plaži Ploče navodi se: "U tijeku je znanstveni projekt monitoringa plaže Ploče..."Na plaži Ploče na Kantridi, neposredno ispod kompleksa bazena, postavljena je nova informativna ploča, što je dio projekta Beachex. U predstavljanju tog projekta navedeno je da su hrvatske šljunčane plaže “pod pritiskom brzorastuće turističke industrije koja zahtjeva povećanje postojećih kapaciteta nasipavanjem žala, a istovremeno trpe utjecaj pojačanih olujnih aktivnosti kao posljedicu klimatskih promjena”.


– Projekt Beachex osmišljen je s namjerom da pruži tehničku podršku za dugoročno dohranjivanje plaža kako bi se postigao održivi porast kapaciteta plaža i smanjio utjecaj klimatskih promjena, a oslanja se na istraživanje i razumijevanje mehanizama erozije i oporavka šljunčanih plaža, navedeno je o ovom projektu.


Na predmetnoj informativnoj ploči postavljenoj na plaži Ploče piše: “U tijeku je znanstveni projekt monitoringa plaže Ploče. Cilj projekta je otkriti mehanizme kretanja plažnog materijala na nasutim plažama. U sklopu projekta postavljeni su obluci označeni bojama, pomoću kojih znanstvenici evidentiraju pomicanje pojedinih oblutaka. Molimo sve sugrađane da ne diraju označene oblutke, kako bi projekt rezultirao što boljim rezultatima.”
foto: Twitter