SVEUČILIŠTE U RIJECI

Na jesenskom roku u Rijeci ostalo 1.001 slobodno mjesto: Porastao interes za ekonomiju

Ingrid Šestan Kučić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Prošle godine upisna kvota bila je popunjena 63, a ove godine 79 posto. Bilježi se i manji pad na Pomorskom fakultetu na kojem je lani upisna kvota bila popunjena 68 posto, a ove godine 52 posto.RIJEKA – Studijski programi Logopedije, Farmacije, Dentalne medicine, Medicine, Biotehnologije i istraživanja lijekova, Psihologije, Pedagogije i Engleskog jezika programi su Sveučilišta u Rijeci na kojima se na ljetnom roku upisa tražilo mjesto više. Riječ je o programima koji su svoje upisne kvote u startu popunili, a prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete prof. dr. Marta Žuvić kaže da je ove godine zabilježen i porast broja upisanih na Ekonomskom fakultetu.


Popunjenost


– Prošle je godine upisna kvota bila popunjena 63 posto, a ove godine 79 posto. Istovremeno bilježimo nešto manji pad na Pomorskom fakultetu na kojem je prošle godine upisna kvota bila 68 posto popunjena, a ove godine 52 posto, kaže prorektorica.


Također dodaje i da je ove godine bilo dosta kandidata koji su dobili upisni broj, a nisu pristupili upisu te su time izazvali problem s pomicanjem crte, ispisivanjem s jednog studija, upisivanjem na drugi studij i slično.
– Ovi bi kandidati, temeljem uvjeta natječaja za upise trebali u ovakvim slučajevima platiti oportunitetne troškove u visini barem jedne školarine, no ta se naplata zbog teškoća u realizaciji ne provodi, objašnjava prof. dr. Žuvić.


Jesenski rok za studij medicine – zbog ZagrebaIako je Medicinski fakultet kao i svake godine u startu popunio upisnu kvotu za studij medicine ove se godine dogodio presedan i ta visokoškolska ustanova ide u jesenski rok upisa i s tim studijskim programom. Razlog je zagrebački Medicinski fakultet na čijim su prijemnim ispitima za studij medicine ove godine kandidati masovno padali. Od tisuću kandidata prošlo je samo njih 247, a ukupna upisna kvota za ovu godinu je 300 mjesta. Zbog bojazni da bi kandidati koji su upisali riječku medicinu mogli okušati još jednu sreću na zagrebačkom jesenjem roku te da bi moglo doći do ispisivanja s riječke medicine taj je fakultet, kaže dekan prof. dr. Goran Hauser, otvorio jesenji rok upisa, a isto su učinili i splitski te Medicinski fakultet u Osijeku.


– To je svojevrsni politički trik kako nam ne bi propala školarina. Naime, mi, Split i Osijek dogovorili smo se da na jesenji rok idemo s jednim upisnim mjestom, jer u slučaju da to ne učinimo i dođe do ispisivanja kandidata propast će nam školarine. Ovako u slučaju da se netko od kandidata ispiše jer je položio prijemni u Zagrebu nama ostaje mogućnost popuniti kvotu kandidatima koji su bili ispod crte, pojašnjava dekan.

Sveučilište u Rijeci ukupno je popunilo 70 posto planirane upisne kvote, odnosno upisalo je 2.494 studenta, a za jesenji rok upisa ostalo je slobodno 1.001 mjesto. Najveći broj slobodnih mjesta, njih 576, namijenjeno je redovnim studentima, 48 mjesta nudi se strancima, a 377 izvanrednim studentima. Prijave za upis na studij u jesenskom roku putem sustava postani-student.hr traju do 16. rujna, osim za upise na studije Akademije primijenjenih umjetnosti gdje će se prijave okončati 2. rujna te Fakultet zdravstvenih studija koji s prijavama završava 31. kolovoza.


Sastavnica riječkog sveučilišta koja nije otvorila jesenski rok upisa je Odjel za biotehnologiju, jer je kvota u potpunosti popunjena. Isti je slučaj i sa sveučilišnim studijem Logopedije, a među fakultetima koji idu u jesenski rok upisa ima i onih koji to čine zbog svega jednog ili nekoliko mjesta. Tako iznimno popularan Fakultet dentalne medicine na jesenjem roku nudi samo jedno upisno mjesto i to za studij dentalne medicine na engleskom jeziku, dok Učiteljski fakultet ima svega 3 slobodna mjesta i to dva za izvanredni preddiplomski sveučilišni studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje i jedno mjesto za redovni integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni Učiteljski studij.


Slobodna mjesta


Na najviše slobodnih mjesta budući studenti mogu računati na Pravnom fakultetu koji još čeka 199 studenata, dok Pomorski fakultet računa upisati još 181 studenta, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu 180, a Filozofski još 81. Ekonomski fakultet, iako je pobudio veću zainteresiranost nego lani, još može upisati 110 studenata. Tehnički fakultet čeka još 73 studenta, dok Fakultet zdravstvenih studija ima slobodno još 30 mjesta, a Akademija primijenjenih umjetnosti 28. Medicinski fakultet u jesenji rok ide sa 17 slobodnih mjesta, Građevinski fakultet s 11. Odjel za fiziku na jesenjem će roku upisati još 14 studenata, Odjel za matematiku 22, a s istom upisnom kvotom za jesenji rok raspolaže i Odjel za informatiku, dok sveučilišni studij politehnike može upisati još 23 studenta.