NIZ ATRAKTIVNIH SADRŽAJA

Na Gatu Karoline Riječke otvoren 10. kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare 2022.

Sanja Gašpert

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Festival se održava do 1. lipnja, uz brojna događanja za sve dobne skupine.RIJEKA – Na Gatu Karoline Riječke danas je otvoren 10. kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare 2022., koji promovira Rijeku i Kvarner kroz prezentaciju i valorizaciju baštinskih potencijala u području pomorstva, ribarstva i tradicijske brodogradnje i organizaciju čitavog niza atraktivnih događanja, ali i prezentaciju kvarnerskih destinacija s njihovim specifičnim ekoetnoproizvodima.


– Ove godine navršava se jedanaest godina od početka održavanja manifestacije “Oživimo Mrtvi kanal”, kad su pokretači manifestacije iz udruge Pro Torpedo spoznali da je moguće povezati veliki broj udruga i ustanova koje različitim sadržajima prezentiraju i valoriziraju pomorsku, ribarsku, brodograđevnu, materijalnu, a posebno nematerijalnu baštinu.

Manifestacija je sljedeće godine preimenovana u Fiumare. Programski nositelj čitave manifestacije je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – Tradicijska jedra Kvarnera i Istre, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Fiumare 2022. Robert Mohović.


Festival Fiumare i ove je godine započeo tradicionalnim izlaganjem barki na riječkom Korzu, a na Gatu Karoline Riječke omogućen je razgled lošinjskog logera Nerezinac i Interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja, tartane “Pula”, školskog broda “Vila Velebita Dva” i broda “Marina”. Festival se održava do 1. lipnja, uz brojna događanja za sve dobne skupine.