OZNAKA VA

Na Cresu i Lošinju počelo označavanje povijesnih staza Via Apsyrtides

Walter Salković

Transverzala će se protezati od najsjevernije točke otoka Cresa, rta Jablanac, pa sve do rta Radovan, najjužnije točke otoka IlovikaCRES – Započelo je označavanje otočnih povijesnih staza posebno osmišljenom oznakom koja se sastoji od stiliziranih slova V i A, što je kratica za Via Apsyrtides. Cresko-lošinjsko otočje zvalo se u antičko doba zajedničkim imenom Apsyrtides, pa je taj naziv odabran za transverzalu koja će se protezati od najsjevernije točke otoka Cresa, rta Jablanac, pa sve do rta Radovan, najjužnije točke otoka Ilovika. Na tu se transverzalu veže mreža povijesnih poučnih staza duga 75 km, koju razvija i uređuje Grad Cres u sklopu europskog projekta VALUE.


Ovim turističkim proizvodom povezat će se krajnji sjever i jug cresko-lošinjskog otočja, te ponuditi posjetiteljima pregršt zanimljivih informacija o otočnoj baštini, povijesti i bioraznolikosti, postavljajući tako temelje za razvitak turizma duž čitave staze, naročito izvan ljetne sezone. Za posao markiranja angažiran je lokalni uslužni obrt »Xplore Cres« koji, u suradnji s ovlaštenim markacistima, putove označava po standardima Hrvatskog planinarskog saveza.


– Jedinstvena plavo-crvena oznaka razvijena je kroz brojne konzultacije s predstavnicima Grada Cresa, turističkim zajednicama Cresa i Lošinja i Otočnom razvojnom agencijom, te kroz razgovore s iskusnim certificiranim markacistima i planinarima, kako bi se osigurala što bolja vidljivost na stazama, ali i najbolja moguća prezentacija onoga što transverzala Via Apsyrtides predstavlja – planinarenje, učenje i uživanje, objasnila je Rahela Vešković, voditeljica creskog dijela projekta VALUE.
U projektu VALUE, sudjeluje više partnera iz Hrvatske i Italije, a ukupna mu je vrijednost oko 3,2 milijuna eura, od čega Europska unija sufinancira 85%, tj. 2,7 milijuna. Grad Cres će za projekt obnove povijesnih puteva, ukupno vrijedan nešto više od 400.000 eura, od Europe dobiti 345.000 eura bespovratnih sredstava.