Štite Putničku obalu

Možemo protiv proširenja koncesije za marinu: Riječka riva i Molo longo moraju ostati javni prostor

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

To je protivno javnom interesu s obzirom da se koncesija izdaje na minimalno 30 godina i postoji mogućnost da bi se mogla građanima zapriječiti mogućnost prilaza moru, rekao je Nebojša ZelićRIJEKA – Kandidat riječke grupe Možemo za gradonačelnika Rijeke Nebojša Zelič upozorio je da građanima Rijeke prijeti mogućnost oduzimanja rive i Molo longa zbog koncesijskog natječaja koji je u tijeku te je najavio zajedno sa saborskom zastupnicom Sandrom Benčić da će se boriti da to ostane javni prostor.


– U tijeku je natječaj za koncesiju Luke Baroš na koji je stigla ponuda tvrtki ACI-Gitone. To nije problem, problem je natječajna dokumentacija, odnosno dio u kojemu se navodi da će se koncesija priširiti na Putničku obalu do Bunkera i na Molo longo.


To je protivno javnom interesu s obzirom da se koncesija izdaje na minimalno 30 godina i postoji mogućnost da bi se mogla građanima zapriječiti mogućnost prilaza moru. Problematično je jer je to u suprotnosti sa zakonom o koncesijama koji zabranjuje mijenjanje predmeta natječaja, a u ovom slučaju to je proširenje koncesije.

Za razliku od Porto Baroša, prostor rive i Molo longa već funkcionira kao javni prostor na kojemu nije predviđena luka nautičkog turizma. Iskustvo je pokazalo koliko su ti prostori važni građanima i oni moraju ostati javni.


Ako su zapušteni, to je problem lošeg upravljanja Lučke uprave, a građani ne smiju biti taoci lošeg odnosa Lučke uprave i Grada Rijeke. Dosta je toga da HDZ preko Lučke uprave upravlja najvrjednijim gradskim zemljištem, ogorčen je Zelič.


Sandra Benčić upozorila je da je sadašnjim Generalnim urbanističkim planom onemogućena luka nautičkog turizma na riječkoj rivi i Molo longu.


– Ali zakonskim izmjenama je omogućeno da se to promijeni i HDZ računa na to ako dobije većinu u Gradskom vijeću. Protivimo se i mogućnosti da se pomorsko dobro koristi kao založno pravo. Građanima se oduzima glavni resurs, oduzima im se pristup moru, prostor koji mora ostati javan.


Vjerujem da će građani Rijeke znati reći ne oduzimanju pristupa moru. Istupit ćemo javno i ispred Vlade kako bi onemogućili proširenje koncesije kako bi spriječili da HDZ-ov interes opet bude iznad javnog interesa, a borit ćemo se i u Saboru, izjavila je Benčić.