Biskup u miru

Mons. Mile Bogović pokopan uz jake epidemiološke mjere

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Posmrtni ostaci preminulog dr. Bogovića na vječni počinak spuštani su u katedralnu kriptu gospićke katedrale Navještenja blažene djevice Marije, podno oltaraGOSPIĆ Uz zvonjavu zvona na gospićkoj katedrali Navještenja blažene djevice Marije na posljednji počinak ispraćen je biskup u miru mons. dr. Mile Bogović.


Zbog epidemioloških razloga Biskupijski ordinarijat je pozvao vjernike i štovatelje preminulog biskupa da pogrebni obred prate putem facebooka, dok su u katedralu ušli članovi obitelji Bogović, nekolicine svećenika koji su s preminulim biskupom usko surađivali, dok je od predstavnika jedinica lokalne samouprave na sahrani nazočio samo gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i župan ličko-senjski dr. Darko Milinović.


Nakon što je molitve kazivao preč. Marinko Miličević iz Biskupijskog ordinarijata, nad mrtvačkim kovčegom od svojeg prethodnika molitvama se oprostio biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić i zazvao mu Božji blagoslov.
Posmrtni ostaci preminulog dr. Bogovića potom su na vječni počinak spušteni u katedralnu kriptu, podno oltara.Svetoj misi i posljednjem ispraćaju dr. Mile Bogovića nazočili su sve hrvatski biskupi, predvođeni kardinalom Josipom Bozanićem.


Među vjernicima i u dijelu klera dr. Bogović je još za života bio spominjan kao “biskup graditelj” jer je za vrijeme svoje biskupske službe uspio obnoviti sve ratom porušene crkve u Gospićko-senjskoj biskupiji.


Kao kruna njegovih nastojanja da se od zaborava otmu mnoge žrtve i stratišta iz naše povijesti sagrađena je Crkva hrvatskih mučenika u Udbini koja je ubrzo postala nacionalno svetišta. Iza njega je ostalo i pet povijesnih knjiga, kao i stotinu stručnih članaka vezanih uz povijesti i Crkvu.


Nematerijalna baština ovoga čovjeka ogleda se u činjenici da je neumorno gradio i mostove među ljudima, ne gledajući pri tome na nacionalnost ili vjersku pripadnost onih s kojima se susretao.