DIJELE SE SETOVI KUĆNIH KANTI

Model odlaganja otpada “od vrata do vrata” od 1. ožujka stiže u šest krčkih naselja

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Kante će se prvo dijeliti u naseljima Linardići, Milohnići, Brzac, a zatim i u naseljima Bajčić, Nenadić i Poljica, i to ulicu po ulicu, objekt po objekt. Slijedi uklanjanje kontejnera te potom konačno počinje pražnjenje kućnih kanti prema »kalendaru« važećem za cijeli otokKRK – Sukladno dogovoru predstavnika komunalne tvrtke Ponikve eko otok Krk i vodstva krčke gradske uprave, komunalci će već od ponedjeljka, 1. ožujka, na području većeg broja naselja u okolici grada Krka započeti s uvođenjem sustava gospodarenja otpadom po modelu »od vrata do vrata«, na isti način kako je takav sustav već neko vrijeme ustrojen i na ostatku otoka Krka.


Kako su nam, predstavljajući nam novine koje će u svojoj svakodnevnoj praksi odlaganja kućnog otpada neizbježno sad morati usvojiti i žitelji sela na sjeverozapadu grada, objasnili Ivica Plišić i Ivan Jurešić, direktor i pomoćnik direktora tvrtke koja je na cijelom otoku pružatelj javne usluge gospodarenja otpadom, s prvim danom ožujka započet će organizirana podjela preostalih setova kućnih kanti za sustav odvoza otpada u naseljima Linardić, Brzac, Milohnić, Bajčić, Nenadić i Poljica.


Uklanjanje kontejnera


Kante će se prvo dijeliti u naseljima Linardići, Milohnići i Brzac, a zatim i u naseljima Bajčić, Nenadić i Poljica, rekao je Jurešić, napomenuvši da će i ovog puta za podjelu kućnih setova biti zaduženi djelatnici Ponikvine »eko patrole« koji će kućanstva ondje posjećivati i kantama »opremati« ulicu po ulicu, objekt po objekt.

– Nikoga ne preskačemo, niti dijelimo kante unaprijed u ulicama koje još nisu na redu, nastavlja Jurešić, napominjući i da će svim onim korisnicima koje komunalci u toj prilici ne zateknu kod kuće tijekom podjele kanti u njihovoj ulici, na vratima biti ostavljena obavijest s brojem kontakt-telefona na koji se otočani i otočni vikendaši potom trebaju javiti radi dogovora oko termina dostave posuda za odlaganje otpada.


– Nakon što obiđemo teren i svim korisnicima naših usluga s tog područja podijelimo kante, započet ćemo s uklanjanjem javnih setova kontejnera, odnosno zelenih otoka, o čemu će korisnici također biti pravovremeno obaviješteni, naglasio je pak direktor Plišić.


Kalendar odvoza


Kućne će se kante početi prazniti sukladno rasporedu »kalendara odvoza« koji vrijedi za cijeli otok. Naši su sugovornici razgovor o toj temi iskoristili i kako bi korisnike te komunalne usluge s područja spomenutih mjesta pozvali da dodijeljene kućne setove ne koriste, odnosno u danima odvoza ne ostavljaju za pražnjenje na cesti sve dok ondje i operativno ne započne djelovati novi sustav, odnosno do dana kad će s ulica biti uklonjeni »javni« kompleti kontejnera za kućni otpad.


Za višestambenu zgradu jedan set

Molimo sve vlasnike stanova u višestambenim objektima koji još ne posjeduju set kanti za zgrade, da se obrate predstavniku stanara ili svom upravitelju, napomenuo je Jurešić. U takvim višestambenim zgradama otpad će se odvoziti iz jednog zajedničkog seta kanti koji mora biti smješten na terenu u vlasništvu zgrade i koji će nesmetano moći koristiti svi stanari takvih građevina, podsjetio je pomoćnik direktora otočne komunalne tvrtke.

Osim zbog raspoređivanja kućnih kanti, ekopatrola tvrtke Ponikve će u idućim danima svim žiteljima spomenutih mjesta biti na raspolaganju i radi pružanja svih potrebnih informacija i eventualnih pojašnjenja pravila novog sustava prikupljanja otpada, a na raspolaganju će svima biti i prateći edukativni materijali, odnosno brošure, letci, kalendari odvoza otpada, ali i posebne vrećice namijenjene odlaganju pelena, kao i letci na stranim jezicima namijenjeni turistima čiji dolazak svi na Krku sad već nestrpljivo priželjkuju.