Predizborni posjet

Ministar Butković u Loparu: Obišao gradilišta luke Melak i sportske dvorane

P. N.

snimio Hrvoje Hodak

snimio Hrvoje Hodak

"Ukupno danas ulažemo negdje oko 900 milijuna kuna u rive i lukobrane diljem jadranske obale. To me kao ministra veseli, ponosan sam na to..."Nositelj liste HDZ-a u VII. izbornoj jedinici, ministar Oleg Butković, danas je u društvu načelnika Općine Lopar Josipa Borića, obišao gradilište luke Melak u Loparu, nakon čega su se uputili i do buduće sportske dvorane smještene na samom ulazu u središte Lopara.


Podsjetimo, u listopadu 2018. godine započeli su radovi na sanaciji i rekonstrukciji luke Melak u Loparu, u sklopu kojih je izgrađen i glavni zaštitni lukobran dužine 120 metara. Osim funkcije zaštite akvatorija buduće luke Melak s unutarnje strane gata, glavni će lukobran osigurati i 30-ak novih vezova za potrebe domicilnog stanovništva kao i dio operativne obale u dužini od 40 metara i širine 8 metara koja ujedno predstavlja i glavu lukobrana, a namijenjena je za prihvat turističkih plovila.

“Drago mi je zaista da smo danas ovdje na Rabu u Općini Lopar, upravo na projektu luke Melak vrijednosti 15,3 milijuna kuna, u tome je 13 milijuna kuna financirano od strane Ministarstva mora prometa i infrastrukture i tu čestitam načelniku Boriću koji se najviše zalagao da izgradimo ovaj ovdje lukobran i ovu rivu. Ukupno danas ulažemo negdje oko 900 milijuna kuna u rive i lukobrane diljem jadranske obale. To me kao ministra veseli, ponosan sam na to, ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali jer se nikada kao sada nisu gradile rive i lukobrani, a to trebamo zahvaliti i europskim sredstvima koja uspješno koristimo.Osim luke Melak, nakon što je završena cesta prema Loparu, ostaje nam još i u gradu Rabu urediti rivu – što je projekt vrijedan 35 milijuna kuna, a kojeg pripremamo i pomažemo Lučkoj upravi. Naravno, osigurana su sredstva u Ministarstvu od strane europskih unije. Ostaje nam također u suradnji s Hrvatskim cestama obnova prometnice D-105 na istočnom dijelu otoka, a koja je pred izdavanjem lokacijske dozvole. Mi smo kao Ministarsvo ovdje prisutni kroz i kroz Lučku upravu i uz Hrvatske ceste, budući da ove projekte financiramo s 80-90% sredstava. Projekti gradnje, snacije i rekonstrukcije luka, lice su i naličje svakog primorskog i posebice otočnog mjesta, a osim funkcije koju takvi projekti imaju u zaštiti akvatorija i prometnom povezivanju otoka, mi koji živimo na moru i od mora, itekako dobro znamo što znači izgraditi rivu i luku”, poručio je Butković iz Lopara.Na pitanje što očekuje od predstojećih izbora kada je u pitanju lista HDZ-a u 8. Izbornoj jedinici Butković je kazao:


“Puno smo napravili za PGŽ, za Rijeku, za Istru. Ja kažem, a to vide i svi, da danas Rijeka i Primorsko goranska županija i Istra izgledaju bitno drugačije i bolje nego što je to bilo 2016. godine. Dakako, tome pridonose i veliki infrastrukturni projekti koji se ovdje provode, stoga, premda ne volim predviđati niti kalkulirati, očekujem bolji rezultat nego što je bio na prošlim izborima. U svakom slučaju tražimo povjerenje ljudi i mislimo da je sve ono što smo napravili i što planiramo napraviti jedan dobar početni impuls pred same izbore, no na kraju će građani odlučiti.”


Tijekom obilaska gradilišta sportske dvorane u Loparu, načelnika Josipa Borića, koji se kao istaknuti saborski zastupnik također nalazi na HDZ-ovoj listi u VII. izbornoj jedinici, upitali smo kako teku radovi i u kojoj se fazi dovršenja nalazi ovaj objekt.


– Mi smo sada negdje na blizu 70 posto odrađenog posla. U tijeku je druga faza izgradnje u vrijednosti od gotovo 19,5 milijuna kuna. Trenutačno se odvijaju radovi na postavljanju instalacija, a prije nekoliko dana uspjeli smo sportsku dvoranu zatvoriti postavljanjem otvora sa staklima pa je sada moguće unutar objekta nesmetano izvoditi sve ostale radove do potpunog uređenja, kazao je Borić.