ČetverodnevnI skup

Međunarodna konferencija za kulturni turizam Europe otvorena u Krku: Novi zamah s kulturnom baštinom i digitalizacijom

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Četverodnevna krčka konferencija je od jučer okupila i u radu udružila stotinjak gostiju iz cijele Europe, izlagača, ali i sudionika skupa koji su u prethodnim izdanjima tog kontinentalnog konferencijskog druženja ugošćavale velike europske metropole poput Londona, Atene i BarceloneKRK – Prigodnom svečanošću otvorenja u Krku danas je počela 15. Međunarodna konferencija za kulturni turizam Europe (International Conference for Cultural Tourism in Europe), veliko i značajno radno okupljanje turističkih, ali i stručnjaka iz domene kulture, znanosti povezanih s poviješću i arheologijom, odnosno aktivnosti povezanih s njihovim predstavljanjem, odnosno promoviranjem.


Glavna tema skupa koji je u tom otočnom gradu sad okupio i u radu udružio stotinjak gostiju iz cijele Europe, izlagača, ali i sudionika skupa koji su u prethodnim izdanjima tog kontinentalnog konferencijskog druženja ugošćavale velike europske metropole poput Londona, Atene i Barcelone, novi je zamah europskog turizma s kulturnom baštinom i digitalizacijom (Relaunching european tourism through cultural heritage and digitalisation). O različitim aspektima te tematike, predstavljeno nam je jučer, tijekom četverodnevnog skupa raspravljat će se i izlagati u Velikoj i Maloj vijećnici grada Krka, ali i u prostorima krčkog bara Volsonis, čije će podrumske prostorije za ovu prigodu također biti transformirane u manji predavačko-konferencijski prostor.


Održivi turizam


Spomenuto se značajno i prestižno događanje organizira pod pokroviteljstvom Europske mreže kulturnog turizma (European Cultural Tourism Network – ECTN), a događanje omogućava da se tijekom višednevnog zasjedanja svi sudionici konferencije predstave svojim najrecentnijim projektima, postignućima i nastojanjima povezanim s održivim kulturnim turizmom te da posredstvom svog umrežavanja, čvršćeg povezivanja i međusobne suradnje iskoriste benefite povezane s jačanjem njihove vidljivosti na kartama kulturnih destinacija Europe, uz ostalo i kroz učinkovito korištenje europskih sredstava, odnosno fondova u okviru kojih se financira upravo kulturni turizam.
Tijekom jučerašnjeg otvaranja 15. Konferencije za kulturni turizam, održane u krčkoj Velikoj vijećnici, a kojom je moderirao generalni tajnik ECTN-a Manos Vougioukas, okupljene sudionike i goste pozdravili su predsjednik te organizacije Nasos Hadjigeorgiou, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i predstavnica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci prof. Zrinka Zadel, dok je središnje izlaganje na temu važnosti kulturne baštine u novom zamahu održivog turizma održao počasni član Europske mreže kulturnog turizma Piet Jaspaert.


Tematske sesije


Već danas u svim trima spomenutim konferencijskim prostorima uslijedit će tematske sesije na kojima će sudionici Konferencije – predstavnici brojnih institucija, ustanova i organizacija kao i stručnjaci iz različitih područja – raspravljati o trendovima, praksama, metodama, konceptima i rezultatima pojedinih kulturno-turističkih projekata i inicijativa. Teme koje će se obrađivati i raspravljati tijekom ovog skupa, doznali smo od krčkih domaćina, povezane su projektom Impactour Horizon 2020, tematikom povezivanja muzeja i konkretnih baštinskih lokacija, srednjovjekovnim nasljeđem i arheologijom, a prostora i vremena naći će se i za predstavljanje projekta SmartCulTour Horizon 2020, Europske godina mladih te projekta ReInHerit Horizon 2020. Također, rasprave i izlaganja dotaći bi se trebale i tematike digitalizacije, odnosno predstavljanja »pametnih turističkih destinacija« kao i transnacionalnih tematskih turističkih proizvoda.


Dodjela nagrada


U segmentu konferencije koji će biti posvećen lokalnim sadržajima, krčki arheolog Matija Makarun iz tvrtke Arheo Kvarner imat će priliku okupljenima prezentirati recentna arheološka otkrića na području tog drevnog otočnog grada, dok će direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov progovoriti o kvarnerskom maritimnom nasljeđu, odnosno načinima i modelima njegova čuvanja, valoriziranja i turističkog prezentiranja.


Spomena je vrijedno i da će večeras, s početkom u 20.30 sati, u krčkom hotelu Maritim biti održana prigodna svečanost na kojoj će nagrađeni biti predstavnici ponajboljih ovogodišnjih destinacija održivog kulturnog turizma u Europi. Riječ je o nagradama koje Europska mreža kulturnog turizma već tradicionalno dodjeljuje u partnerstvu s međunarodnom asocijacijom Europa Nostra, Europskom putničkom komisijom (European Travel Commission) i Mrežom europskih regija za konkurentan i održivi turizam (NECSTouR). Preostale dvije plenarne sesije okupljenima će poslužiti i da, uz moderiranje potpredsjednice Europske mreže kulturnog turizma Simine Manee, razmotre projekte i inicijative koje se provode pod okriljem ECTN-a, jednako kao i za vođenje rasprava na temu »Sinergije, zaključaka i puta prema naprijed za postpandemijski turistički zamah s kulturnom baštinom i digitalizacijom«, a čije će moderiranje biti povjereno bivšem predsjedniku Europske mreže kulturnog turizma Raitisu Sijatsu.


Studijsko putovanje u Rijeku tijekom subote


Konferencija će tijekom subote biti završena prigodnim studijskim putovanjem sudionika u Rijeku, Europsku prijestolnicu kulture 2020./2021. gdje će posjetitelji i gosti Krka – grada povijesti i kulture, imati priliku upoznati i razgledati Muzej grada Rijeke te Trsatsku gradinu. U organizaciji Turističke zajednice grada i otoka Krka sudionici konferencije prigodu će naravno imati obići, upoznati i razgledati brojne kulturno-povijesne znamenitosti toga grada, ali i otoka koji, posebice kad su potencijali kulturnog turizma u pitanju, uistinu imaju što pokazati!