Izvanredna konferencija za novinare

Među zaraženima u PGŽ i osoba zaposlena u vrtiću. Vrtić nije zatvoren, šestoro djece je u samoizolaciji

Sanja Gašpert

Foto Davor Puklavec PIXSELL

Foto Davor Puklavec PIXSELL

Nitko od navedenih nema simptome, ali će nakon vremena inkubacije svi oni biti testirani. Riječ je o djeci vrtićke dobi, kaže ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović.RIJEKA – Na području Primorsko-goranske županije petero je novozaraženih u posljednja 24 sata, svi su kontakti ranije oboljelih, javljaju iz epidemiološke službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a. Troje novozaraženih su iz domaćinstva prije zaraženih osoba, dakle, zarazili su se u samoizolaciji od svojih ukućana, a dvije osobe su povratnici s godišnjeg odmora iz Dalmacije i s Paga.


– Među njima je i osoba zaposlena u Dječjem vrtiću u Matuljima te su, zbog mjera predostrožnosti, epidemiolozi odlučili u samoizolaciju poslati osobe s kojima je postignut bilo kakav kontakt, a radi se o šestoro djece, tri odgojiteljice i dvije spremačice. Dječji vrtić nije zatvoren. Nitko od navedenih nema simptome, ali će nakon vremena inkubacije svi oni biti testirani. Riječ je o djeci vrtićke dobi, kaže ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović.


Dodaje kako je u proteklom tjednu povećan broj novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, jedan dan bilo ih je šest, drugi dan pet, pa četiri, ponovno pet.
– Većinom se radi o kontaktima već zaraženih koji su bili u samoizolaciji. U ovom trenutku veliki su problem godišnji odmori, posebice povratak osoba koje su dio svog godišnjeg odmora provodile na zabavama u noćnim klubovima, dakle u zatvorenim prostorima, a koja su postala nova žarišta zaraze. Takva turistička ponuda kao što je zabava u zatvorenom u ovom trenutku nije poželjna, u ovim uvjetima nije prihvatljiva. Stoga apeliramo na osobe koje su se vratile s godišnjeg odmora, a bile su u kontaktu sa zaraženima, suspektnima ili na zabavama u noćnim klubovima da se jave svojim obiteljskim liječnicima prije povratka na posao, ističe Mićović. Dodaje kako je u našoj županiji situacija trenutno dosta dobra, pod kontrolom je, čuva se zdravstveni i socijalni sustav koji su zasada sigurni.


Na području Primorsko-goranske županije ukupno je 24 aktivno zaraženih osoba, među kojima su dvije na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, a 22 osobe su na kućnom liječenju. Trenutno je na kvarnerskim otocima ukupno sedam zaraženih osoba, a u Gorskom kotaru nema zaraženih, pa je je to još uvijek korona free zona. Ukupno je do danas 149 izliječenih.