PRIJETI ZASTOJ

Među uhićenima u aferi Pročistač je važna osoba za “crnu jamu”: Viškovljani strahuju od odgode sanacije Sovjaka

Jakov Kršovnik

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Pitanje je kako će na cijeli projekt sanacije utjecati vijest da je jedan od trojice uhićenih u Varaždinu zbog sumnji u primanje i davanje mita za dodjelu poslova dogradnje lokalnog pročišćivača većinski sufinanciranog iz EU fondova i Robert Gotić, predsjednik uprave GK Grupe koja je jedan od ponuditelja za sanaciju jame Sovjak.VIŠKOVO – Nakon dugog niza godina konačno je trebalo doći do sanacije »crne točke« blizu centra Općine Viškovo – jame Sovjak. Industrijski otpad odlagan je ondje prema nekim izvorima od 1945., a prema drugima od 1956. godine, pa do 1990-ih. Nagomilalo se, između ostalog, 150 tisuća kubnih metara mulja, katrana i otpadnih ulja. Početkom veljače ove godine objavljeno je kako su konačno svi ugovori potpisani te je osigurano financiranje od oko 390 milijuna kuna za sanaciju. Međutim, pitanje je kako će na cijeli projekt sanacije utjecati vijest da je jedan od trojice uhićenih u Varaždinu zbog sumnji u primanje i davanje mita za dodjelu poslova dogradnje lokalnog pročišćivača većinski sufinanciranog iz EU fondova i Robert Gotić, predsjednik uprave GK Grupe koja je jedan od ponuditelja za sanaciju jame Sovjak.


Također, informacije koje prenose mediji kažu kako je policija pročešljala sjedište Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Zagrebu koji je nositelj projekta sanacije, a i koji treba osigurati 15 posto sredstava za sanaciju Sovjaka, dok je preostalih 85 posto iz EU sredstava.


Pitali smo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Zagrebu, s obzirom na navedeno, očekuju li da će doći do zastoja sanacije jame Sovjak. Također, u kojoj je fazi projekt sanacije te kako komentiraju informaciju koja je objavljena u medijima da je policija u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Zagrebu tražila dokumentaciju vezanu uz projekt sanacije jame Sovjak.
Lidija Tošić iz službe za odnose s javnošću potvrdila je da je tvrtka GK grupa jedna od tvrtki unutar zajednice ponuditelja koja je u postupku javne nabave odabrana kao izvođač radova na sanaciji jame Sovjak.
– Sukladno potpisanom ugovoru, započele su aktivnosti prve faze sanacije, koje obuhvaćaju istražne radove na lokaciji i projektiranje. Što se tiče privođenja direktora navedene tvrtke, pratimo razvoj situacije, no u ovom trenutku nismo u mogućnosti dati detaljnije informacije, odgovorili su nam iz Fonda.


U Općini Viškovo kažu kako su ih informacije iz medija o uhićenju predsjednika Uprave GK grupe neugodno iznenadile.
– Hoće li doći do odgode dugoočekivane sanacije, pitanje je na koje odgovor treba dati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao nositelj projekta, investitor i naručitelj projekta sanacije Sovjaka. Prema našim informacijama, u tijeku je izrada projekta sanacije što je preduvjet za podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole za samu sanaciju. Na prekid sanacije mi ne želimo ni pomisliti jer se sanacija čeka predugi niz godina, naši mještani je iščekuju i sanacija Sovjaka nema alternative. Na to se obvezala država koja je Sovjak kroz strategije i planove gospodarenja otpadom označila kao »crnu točku« koja se mora sanirati, zaključuje načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.