Izložba u Lovranu

“Maske” u Laurusu: Autoportreti koji propituju odnos maske i lica

Aleksandra Kućel Ilić

Autoportretima u tehnici akrila na platnu, različitih dimenzija, koji su nastali u proteklih godinu dana, tijekom iskustva pandemije COVID-19, autorica postavlja pitanje što je maska, a što liceLOVRAN – U Galeriji Laurus u Lovranu, u sklopu programa Art-Laurus 2021. koji vodi Umjetnička organizacija P.A.L., otvorena je izložba pod nazivom »Maske (Autoportreti 2020.- 2021.)« autorice Metke Katarine Snoj.


Autorica je izložila autoportrete u tehnici akrila na platnu, različitih dimenzija, koji su nastali u proteklih godinu dana. Kroz temu autoportreta izražava psihička stanja svoje svijesti, propituje odnos maske i lica. Tijekom iskustva pandemije COVID-19 postavlja pitanje što je maska, a što lice.
Na ovoj izložbi autorica je, uz autoportrete, izložila instalaciju koja se sastoji od desetak ready-made staklenki s memorabilijama iz različitih perioda života.


Time je zaokružila priču između aktualne psihološke situacije i duha prošlosti pohranjenog u staklenke. Izložba ostaje otvorena do 6. travnja, a može se posjetiti u radno vrijeme galerije, odnosno utorkom, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati, srijedom i petkom od 17 do 20 sati, dok nedjeljom i ponedjeljkom Galerija Laurus nije otvorena.
U biografiji Metke Katarine Snoj piše da je rođena 1979. godine u Rijeci. Diplomirala je likovnu kulturu, smjer slikarstvo, na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Rijeci, dok je magistarski studij slikarstva i likovne teorije pohađala na ALUO-u u Ljubljani. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji te sudjelovala na ex tempore manifestacijama. Također, radila je i kao nastavnica likovne kulture u osnovnoj školi, usavršavala se za asistenta djece s posebnim potrebama te vodila različite likovne radionice.