Projekt „Žuta točka“

Marljive „Pčelice“ iz Gospića rade za bolji život djece s poteškoćama u razvoju

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

. Među 20-ak ovogodišnjih dobitnika našla se i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ iz Gospića s video-filmom „Drukčiji“.Od prije par dana poznati su rezultati natječaja za izgradnju fundraising kulture u Hrvatskoj „Žuta točka“. Ovaj je projekt pokrenut prošle godine u suradnji Hrvatske zajednice županija i Mladenke Majerić, u partnerstvu sa Zakladom „Konrad Adenauer“ i uz podršku Ureda za udruge Republike Hrvatske i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, a ima za cilj otvoriti javni dijalog u važnosti fundraisinga kao održivog načina financiranja organizacija.


Kako je rekao predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić cilj ove platforme je stvoriti temelj za kvalitetnu raspravu o tome koliko fundraising može značiti za razvoj i promjene tamo gdje je najvažnije – u lokalnoj zajednici.

U sklopu projekta „Žuta točka“ proveden je Natječaj kroz koji su udruge video uradcima predstavljale svoj rad i utjecaj na lokalnu zajednicu, a žiri je odabrao one najbolje. Udruge, dobitnice natječaja, sudjelovat će na edukaciji o fundraisingu, prvoj takvoj u Hrvatskoj. Cilj je kroz fundraising edukaciju pružiti im znanja i alate kako će svoju viziju i misiju predstaviti građanima i tvrtkama koji žele sudjelovati u društvenoj promjeni koju organizacija želi postići, a za koju joj je potrebna podrška kroz donacije u novcu, naravi i uslugama te ostale vrste podrške. „Fundraising“, odnosno prikupljanje sredstava, postoji kako bi se poticala individualna i koorporativna filantropija i stvarale uspješne neprofitne organizacije. Među 20-ak ovogodišnjih dobitnika našla se i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ iz Gospića s video-filmom „Drukčiji“.U tom je kontekstu „prva među jednakima“ predsjednica Udruge Željka Šikić. Ova učiteljica informatike iz OŠ „dr. Jure Turić“ iz Gospića je dugogodišnji pasionirani i uspješni fotograf, što joj je svakako uvelike olašalo da realizira film „Drukčiji“ i da doista budu drukčiji u pravoj poplavi materijala prispjelih za sudjelovanje u projektu „Žuta točka“. „Pčelice“ postoje 11 godina, a Željka je na čelu udruge 7 godina.


Gotovo da nema značajnije manifestacije na području Ličko-senjske županija da se svojim radovima nisu isticala djeca ove Udruge.


-Naše primarno djelovanje je u Gospiću, ali okupljamo i roditelje djece s poteškoćama u razvoju s prostora cijele županije, iz ukupno 25 kućanstava. Najvažniji su nam stručni tretmani koje organiziramo za djecu s potreškoćama u razvoju. Radu naše udruge odlične rezultate daje rad fizioterapeutkinje.


Također odlazi u domove korisnika i radi s djecom. Organiziramo mnoge edukacije za djecu i roditelje, kao i radionice pa nastojimo sudjelovati na brojnim događanjima.


Maja Šikić


Jesmo li kao društvo u dovoljnoj mjeri senzibilizirani za probleme roditelja i djece s teškoćama u razvoju?


-Ukoliko ponegdje postoje barijere, one se nalaze u nekim glavama odraslih. Mi smo svojim radom dokazali da se dosta toga može učini, da ta djeca mogu napredovati. Mi kao udruga i roditelji ne odustajemo. Kada pomislite da nema načina za pozitivne pomake, da ste istrošili sve mogućnosti, onda je dovoljno naći novu motivaciju osvrtom na proteklih 11 godina. Sjetite ste kako je Udruga počinjala s radom, dragocjene pomoći struke, ali i brojnih roditelja i ljudi koji razumiju našu situaciju. Iza nas je stotine stručnih edukacija, radionica za djecu, druženja, igraonica… Ovaj trud i rezultati su dokaz da treba ustrajati.


Našu udrugu motivira želja da podignemo kvalitetu života djece s poteškoćama u razvoju. Pri tome nam, osim struke, dragocjeno pomažu roditelji djece, ali i mnogi privatnici i naši sugrađani. Mi ne tražimo puno niti nemoguće jer samo želimo maksimalno ukuljučivanje naše djece u zajednicu, da budu punopravni članovi. Ta široka podrška i potrebe su naša snaga. Pomoć privatnika i građana ogleda se kroz donacije, ali i obavljanje brojnih radova i poslova koje treba izvesti. Svaka pomoć nam je dobrodošla.


Kakvom ocjenjujete suradnju s jedinicama lokalne samouprave?


-Ta je suradnja stalna i odlična. Budući da nešto više gravitiramo prema Gradu Gospiću, ta je suradnja odlična od samih početaka našega rada. Godine 2004. se dogodila super stvar kada smo se javili na gradski Natječaj za izvaninstitucionalnu podršku i uspjeli zaposliti jednu osobu zaduženu za računovodstvo. Osim računovodstva, ta osoba nam vodi brigu o izvještajima i korespondenciji. Roditelji koji su uključeni u rad Udruge su volonteri, gotovo su svi zaposleni i nemaju vremena baviti se mnogim neophodnim poslovima Pčelica.
Prošle godine je Ličko-senjska županija raspisala natječaj za sličnu namjenu. Tako smo mi kao Udruga zaposlili još jednu osobu koja je voditeljica projekata. Sada svi uključeni u rad Udruge „Pčelice“ imamo stručnu pomoć i više slobodnog vremena. Tako je i nastao naš film „Drukčiji“ realiziran tzv. stop animacijom i našao se među nagrađenima u nacionalnom projektu „Žuta točka“.


I za kraj…


-Mi smo uvijek otvoreni za suradnju i motiva za rad nam doista ne nedostaje. Drago nam je da su to prepoznali mnogi i zaahvaljujem se svima koji nam na bilo koji našin pomažu u radu. Naša djeca zaslužuju bolji život, prihvaćanje i intenzivnije uključivanje u sve životne tokove. Ta su djeca puna ljubavi, povjerenja i nastojanja da u svemu napreduju, rekla nam je predsjednica Pčelica Željka Šikić.