Goranski vidikovac

Marinko Krmpotić: Jednostavan recept obitelji Marević

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Eto, dakle – recepta. Puno rada, učenja, ulaganja i hrabrosti da se krene u nove projekteOtvaranje Planinarskog doma »Ružica« koji ravnogorski i goranski turizam u ovo doba opće prijetnje koronavirusa obogaćuje ponudom novih 18 kreveta te za veće grupe i društva atraktivnim ugostiteljskim prostorom, djeluje kao svojevrsni inat i izazov pošasti pandemije koja mijenja svijet.


No, nije riječ ni o kakvom ishitrenom ili buntovnom potezu, već o promišjenom nastavku ulaganja u obiteljski posao vezan uz turizam i ugostiteljstvo, ulaganju koje po svim svojim karakteristikama može biti primjer svima koji se bave ovim djelatnostima, posebno onima koji to rade na području Gorskog kotara.


Naime, obitelj Marević prvi je kafić – tada se to zvalo gostionica – otvorila davne 1968. godine. U drugoj polovici osamdesetih posao šire i ponudom hrane, da bi se krajem devedesetih odlučili za iskorak te uredili nekoliko soba koje su iznajmljivali te se polako počeli pretvarati u pansion.
Početkom novog tisućljeća grade u šumi na mjestu sadašnjeg Planinarskog doma »Ružica« današnji objekt koji u početku služi samo za druženja bez smještaja, pred desetak godina u središu mjesta otvaraju kafić »Fancy«, slijedi potom obnova soba u pansionskom smještaju da bi 2014. godine pansionskoj ponudi dodali atraktivni bazen, a ovog ljeta sve to dodatno šire otvaranjem Planinarskog doma »Ružica« s novih 18 kreveta!


I to nije sve, kako kaže ona kultna promidžbena poruka. Naime, u sklopu pansiona djeluje i obiteljski frizerski obrt, a prije nekoliko godina obitelj Marević počela se baviti i proizvodnjom ekstra džema od borovnica te uzgojem cvijeća!


Recept je više no jasan i očigledan, i glasi – stalno se treba razvijati, ulagati i širiti ponudi sadržaja kako bi bio što zanimljiviji. Tako se od pića krenulo na hranu – najprije samo na roštilj, pa onda i kuhinju. Pa se od dvije sobe njihov broj podigao na njih desetak, a sad je tu i »planinska depadansa«, bazen…


Stalno se, očigledno, promišljalo, razmišljalo i ulagalo pa su i reuzultati sve uočlljiviji i izraženiji. Uz to – a to je izuzetno bitno – u posao je uključena cijela obitelj – najprije su to bili roditelji današnjeg vlasnika, sad su tu već njegovi sinovi!


Priča se, dakle, nastavlja već u trećoj generaciji i tijekom tog razdoblja došlo se od obične goranske gostionice do restorana, pansiona s bazenom te sada i planinarskog doma.


Naravno, nije bila dovoljna samo volja i želja. Trebalo se što više upoznati s poslom, učiti i koristiti sve mogućnosti koje sustav pruža. Tako su sinovi obitelji Marević završili ugostiteljske i škole vezane uz turizam po čemu su prvi za posao školovani predstavnici obitelji.


Uz to, veliki je trud uložen u praćenje mogućnosti kandidiranja za županijska, državna i sredstva iz EU fondova pa su brojne od spomenutih investicija posljedica prijavljivanja na takve vrste natječaja, što znači da su u razvoju uz vlastita, sudjelovala i sredstva iz drugih izvora.


Eto, dakle – recepta. Puno rada, učenja, ulaganja i hrabrosti da se krene u nove projekte. Naravno, tu nije kraj priče, a što će se dalje događati i što će novo u idućih nekoliko godina Marevići ponuditi nakon Planinarskog doma »Ružica«, tek ćemo vidjeti.