Foto:Dean Miculinić
Za pripremu marende osigurano je 300 kg bakalara, 450 kg krumpira, 75 litara maslinovog ulja, 30 litara bijelog vina, 50 kg kapule, 15 kg češnjaka i 15 kg peršina
povezane vijesti
Tmurni Badnjak uveselio je mirisni bakalar na Korzu. Pokraj Radio Rijeke, održala se tradicionalno dijeljenje ovog blagdanskog jela i to na dva načina – na gulaš i na bijelo, uz prigodnu čašu finog vina.
Dugački red željnih bakalara nije se smanjivao sve dok nije podijeljeno tri tisuće porcija gulaša, tri tisuće kanape sendviča i isto toliko čaša vina.
Za pripremu marende osigurano je 300 kg bakalara, 450 kg krumpira, 75 litara maslinovog ulja, 30 litara bijelog vina, 50 kg kapule, 15 kg češnjaka i 15 kg peršina, a ovu “Marendu dobrih okusa” organizira Grad Rijeka u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Rijeci, uz podršku sponzora. Gradonačelnica Iva Rinčić nije se pridružila građanima na Korzu.
Ovo je bakalar kakav se ne može tako lako napraviti doma pa su mnogi izašli s posla na blagdansku marendu, ali kao i svake godine, najviše je u redovima bilo umirovljenika koji su dolazili s padelicama za doma. Prizor je to kojem svjedočimo svaki put kada se dijeli hrana, a u blagdansko vrijeme treba se zapitati može li par porcija bakalara nekom ‘penziću’ s malom mirovinom zaista uljepšati Badnjak.
“Bakalar na Badnjak je tradicija, a situacija s umirovljenicima je zna se kakva. Većina ih sklapa kraj s krajem pa je mnogima ovo prilika da si na neki način upriliče blagdane. Nekome je malo bolje, nekome je lošije, ali umirovljenicima uglavnom nije lako u ovoj državi”, rekla nam je umirovljenica Štefica Srićažic koja tradicije radi dolazi na blagdansku marendu svake godine.
Ipak, nije sve tako sivo jer je Riječanima ovo prilika da se vide, podruže i nasmiju sa starim znancima. Dobrim željama, a pogotovo kada su uz marendu i čašicu vina, ne može na put stati niti riječka kiša.