poboljšan standard

Lokve dobile EU sredstva u iznosu gotovo tri proračuna: ‘Nije bila mala stvar privući ovoliki novac’

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Privući tolika sredstva nije mala stvar. Mogli bismo i više, ali smo ograničeni našim proračunom jer je potrebno uložiti vlastita sredstva koje, nakon završetka projekta, refundiraju EU-fondovi, ističe načelnik Toni Štimac.LOKVE – Tijekom posljednje dvije-tri godine Općina Lokve kroz razne je projekte financirane i sufinancirane iz EU-izvora iskoristila oko 11 milijuna kuna. To je, za lokalnu samoupravu, čiji se izvorni proračun kreće oko 4 milijuna kuna, itekako znatna svota, a još je važnije to što je niz tih projekata već realiziran i donosi korist mjestu, govori nam Sanja Čop, zamjenica pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela (JUO) Općine Lokve i osoba zadužena za pripremu, kandidaturu i realizaciju EU-projekata.


– Iza nas je u potpunosti kraju priveden projekt Putovima Frankopana, koji smo ostvarili uz financije osigurane iz Interreg Central Europe projekta Refresh te kroz strukturne EU-fondove. Riječ je o ukupno oko tri milijuna kuna kojima je obnovljena Kuća čuvara brane na jezeru, ostvareno vanjsko i unutarnje uređenje, uređeni smještajni kapaciteti i stolarska radionica te nabavljena oprema za arheologe, a sam objekt već se koristi i sigurno će biti još iskorišteniji kad pandemija COVID-19 bude iza nas, govori Čop te otkriva detalje trenutačno aktualnog projekta.


Novi život Picirku


– U tijeku je uređenje Društvenog kulturnog centra »Žaba«, u kojem će biti uređena konferencijska dvorana, sala za sastanke, kuhinjica, prostori za udruge i druženja mladih. Radove vrijedne 6,3 milijuna kuna izvodi poduzeće Almes iz Viškova, a po završetku imat ćemo odličan prostor za različite društvene, kulturne i zabavne sadržaje i priredbe. Nadalje, ovih dana sprema se postupak javne nabave za uređenje šetnice oko Lokvarskog jezera, ribičkih mjesta i edukacijskih ploča.
To je dio projekta Lagura, tj. ribarskih LAG-ova, kroz koji ćemo, po njegovu završetku, promovirati ljepote našeg kraja, posebno Lokvarskog jezera, našeg ŠRK »Lokvarka« te catch and release ribolova, govori zamjenica pročelnika JUO-a Općine Lokve te otkriva i druge već započete ili planirane radove.


– Na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a kandidirali smo projekte za uređenje Kulturnog centra Picirk, odnosno nekadašnje tzv. učiteljske zgrade. Cilj je razvoj kulture, društvenog života, očuvanje tradicije i povijesti, a kroz dosadašnje radove već smo uredili unutarnji prostor u kojem je postavljena Etnološka zbirka Udruge ljubitelja lokvarskih starina. Plan nam je u potkrovlju urediti prostor za minimuzeje žaba, riba i sova, kao i prostore za rad lokvarskih udruge.


Sredstva iz gotovo svih raspoloživih EU-fondova

Od pet postojećih EU-fondova koje je Hrvatska mogla koristiti, Općina Lokve koristila je – četiri! To su bili Europski fond za regionalni razvoj, Europski fond za ruralni razvoj, Europski socijalni fond i Europski fond za pomorstvo i promet.


– Nismo koristili samo Kohezijski fond i to stoga jer je tu riječ o velikim zajedničkim projektima koji su mogući tek kroz velika udruživanja za poslove kao što su izgradnje prometnica i slično. Koristili smo još i Interreg, koji je na raspolaganju cijeloj Hrvatskoj, napominje Sanja Čop.

U planu je i uređenje fasade za što je osigurano oko milijun kuna, a dio će biti iskorišten i za uređenje podrumskih prostorija gdje ćemo nastojati kreirati neke nove, posebne sadržaje, dok je zahvaljujući LAG-evu natječaju osigurano oko 350.000 kuna za postavljanje centralnog grijanja. Uz ove zahtjevnije projekte realiziramo i niz manjih poput uređenje kuhinje Dječjeg vrtića za pripremu riblje hrane, poboljšanje sportske infrastrukture na nogometnom igralištu kroz izmjenu golova i kućica za igrače, trenere i suce, a radimo i na izradi projektne dokumentacije za buduću sportsku dvoranu što će biti naš novi veliki projekt, govori Sanja Čop dodajući da će Općina Lokve i dalje nastojati koristiti što više EU-sredstava, ali od ove godine tu dolazi i do niza bitnih promjena.


– Ova će godina po mnogočemu, za nas i druge, biti pripremna jer počinje novi financijski ciklus EU-fondova. Već sada znamo da će doći do bitnih promjena kad je riječ o područjima djelatnosti koje će biti financirane iz EU-fondova.


»Zeleni« fokus


Čini se da će sada većina projekata biti usmjerena k ekologiji, tehnološkoj i digitalnoj inovaciji, a ne turističkoj i komunalnoj infrastrukturi, kao dosad. Naravno, mi za to moramo biti spremni, vidjeti u kojem će se smjeru to razvijati te nastojati napraviti što bolje prijave na natječaje. Svakako je dobro što imamo već puno iskustava i što smo puno naučili na brojnim dosadašnjim prijavama.


Kako bismo bili još bolji i uspješniji, mi smo kao lokalna samouprava krenuli i u osnivanje lokalne razvojne agencije koja bi pod nazivom RAL (Razvojna agencija Lokve) uskoro trebala početi s radom. Vjerujemo da možemo osnovati poduzeće koje će voditi i u njemu raditi mladi ljudi kojima su novi načini komunikacije i digitalna tehnika bliski, a istodobno imaju volje i želje da traže mogućnosti financiranja i samofinanciranja iz EU-fondova, rekla je Čop.


Izuzetno zadovoljan činjenicom da su korištena znatna sredstva iz EU-fonodova je i načelnik Općine Lokve Toni Štimac (SDP), koji naglašava da tih 11 milijuna kuna znače oko tri proračuna ove lokalne samouprave.


– Privući tolika sredstva nije mala stvar. Mogli bismo i više, ali smo ograničeni našim proračunom s obzirom na to da korištenje EU-sredstava funkcionira tako da najprije sam moraš platiti sve poslove, a onda po završetku projekta EU vraća uloženo. Naravno da ćemo tako nastaviti i dalje, pri čemu se nadamo da će RAL proširiti mogućnosti korištenja EU-sredstava, zaključio je Štimac.