POJAČAN BROJ DOLAZAKA

Ljeto uz knjigu: Ispred Gradske knjižnice Senj napokon radost susreta uživo

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

»Sedam sestara: Majina priča« autorice Lucinde Riley najtraženiji je serijal ovog ljeta u senjskoj knjižnici – upoznaje ravnateljica Ana Prpić Rogić, zadovoljna radom knjižnice i njenom posjećenošću.SENJ – Kao i u turizmu, u Gradskoj knjižnici Senj ljeti se radi pojačano. Uz stalne domaće ljubitelje čitanja knjiga ljeti se broj korisnika znatno poveća jer knjižnicu tada u velikom broju posjećuju i Senjani »iz svita« i domaći turisti koji posuđuju knjige. U knjižnicu se moglo dolaziti uz pridržavanje epidemioloških mjera, a što se najradije čitalo ovog ljeta pitali smo ravnateljicu knjižnice Anu Prpić Rogić.


– »Sedam sestara: Majina priča« autorice Lucinde Riley najtraženiji je serijal ovog ljeta u našoj knjižnici. Obiteljsko ljubavne je tematike, a donosi priču o sestrama koje ne poznaju svoje prave roditelje, a sve ih je u ranom djetinjstvu posvojio čovjek kojeg su zavoljele kao oca, ali o čijem životu nikad nisu mnogo znale. Nakon njegove smrti svaka sestra dobiva trag koji je vodi prema istini o vlastitom podrijetlu. Svaka knjiga donosi životnu priču jedne od sestara. Slijedi »Kraljevstvo«, novi naslov slavnog norveškog pisca Jo Nesboa koji se vratio napetim i krajnje atmosferičnim trilerom o dva brata koji su povezani mračnim tajnama.


Treći naslov koji se tražio je »Lanac«, čiji je autor Adrian McKinty, psihološki triler u kojem se propitkuje spremnosti roditelja da učine apsolutno sve što je potrebno da bi zaštitili svoju djecu. Slijedi naslov »Moja borba« Karla Ove Knausgarda, serijal od šest autobiografskih romana. Ovaj spoj memoara i autobiografije pretočene u književnost već je godinama književna senzacija. Slijedi »Neukrotiva žudnja«, novi naslov kraljice ljubavnih romana Julie Garwood, a radi se o klasičnoj povijesnoj romansi o bešćutnom vojvodi i njegovoj svojeglavoj ljubavnici.


Najčitaniji naslovi
»Drago dijete« Romya Hausmann također je na ljestvici deset najčitanijih naslova, a radi se o kombinaciji psihološkog trilera i svojevrsne obiteljske drame, mučne, zapletene, pune različitih obrata. Ovaj psihološki triler koji počinje ondje gdje drugi završavaju, napisan majstorskim stilom, doslovce je opčinio njemačku čitateljsku publiku i oduševio izdavače diljem svijeta. Topla obiteljska priča s primjesama romantike je naslov »Knjižara na obali« autorice Jenny Colgan, a i ostala dva naslova ove autorice, »Knjižara na uglu« i »Okus čokolade u Parizu«, rado su se čitala ovo ljeto u senjskoj knjižnici. Slijedi naslov »Mali dućan u Cockleberry Bayu« autora Nicole Maya, savršeno štivo za tople ljetne dane provedene u debelom hladu.


Tu je i suvremena ljubavna priča »Prvi put i zauvijek« koju je napisala Sarah Morgan i naposljetku još jedan od najčitanijih naslova je »Putujuće kazalište« autora Zorana Ferića. Radi se o obimnoj i kompleksnoj obiteljskoj sagi u kojoj je kroz prošlost autorove obitelji ispričana i povijest 20. stoljeća u Hrvatskoj i Europi – izdvaja najčitanije naslove ravnateljica Ana Prpić Rogić i dodaje da su i razna kulturna događanja koje je Knjižnica organizirala na otvorenom ispred svoje zgrade također bila dobro posjećena.


Izložbe i večeri


Bila je tu tradicionalna izložba »Slika senjskog maturanta« upriličena u okviru 41. Dana maturanata senjske gimnazije. Na književnoj večeri predstavljena je i zbirka poezije »Između kamena i mora« autorice Ines Čorić Kostović. Uz to, u knjižnici je postavljena i izložba keramičkih radova koje su izradili učenici senjske osnovne škole – članovi učeničke školske zadruge Sinjal, a u počast Danu pobjede, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja upriličena je već tradicionalna izložba fotografija branitelja pod nazivom pod nazivom »Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj«.


Ovogodišnje ljeto u knjižnici završilo je književnom večeri na kojoj je predstavljena zbirka poezije Mirne Prpić pod nazivom »Boje moga proljeća«.


– S obzirom na situaciju, jako smo zadovoljni radom knjižnice i njenom posjećenošću. Ovo ljeto smo, kroz kulturne sadržaje ispred knjižnice, nakon dugo vremena, osjetili radost susreta uživo, što nas neizmjerno veseli. Hvala svim našim članovima i posjetiteljima na dolasku, a zahvaljujemo i svim našim suradnicima koji su nam pomogli u realizaciji priredbi na otvorenom. Planova za jesen ima mnogo, no u kojem obimu i kojoj formi će se moći realizirati, diktirat će epidemiološka situacija – zaključila je ravnateljica Ana Prpić Rogić.