VELIKI JUBILEJ

Limena glazba Marinići obilježava 40 godina: Slavljenički koncert, monografija i – trajni spomen

Katarina Bošnjak

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Iako udruga devet mjeseci nije smjela djelovati, uspjeli su napraviti monografiju i time postići nešto što odgađaju već dugi niz godina.VIŠKOVO – Prošle godine Limena glazba Marinići napunila je 40 godina, koje zbog epidemioloških mjera tada nisu mogli proslaviti. No, ove godine su napokon uspjeli obilježiti 40 godina neprekidnog rada, te su tom prilikom danas ispred Doma Marinići, održali koncert, nakon čega je uslijedilo predstavljanje monografije i spomen-ploče na pročelju zgrade Doma.


Naime, Limena glazba vuče korijene još iz 1928. godine, no tada se njihov rad često prekidao zbog ratova, dom je također bio zapaljen i instrumenti oduzeti, a 1980. godine su se uspjeli ponovo oformiti, te danas broje 35 aktivnih članova uz predsjednika udruge Gordana Mulca i dirigenta Luku Horvata.


Korona omogućila monografiju


– Jubilej smo zapravo slavili prošle godine, ali ga nismo mogli obilježiti, pa smo rekli da ove godine moramo – kako god da bude. Situacija s putovanjima i koncertima je vrlo teška, devet mjeseci smo bili zatvoreni i ništa nismo mogli raditi do svibnja ove godine. Borimo se, trudimo se i nadamo da nas neće opet zatvoriti i da ćemo moći održati naš najljepši, najveći i najgraciozniji koncert godine – Božićni koncert 23. prosinca, kazao je predsjednik udruge Gordan Mulac.


Foto galerija: Limena glazba Marinići - 40 godina Foto: Mateo Levak

Iako udruga devet mjeseci nije smjela djelovati, uspjeli su napraviti monografiju i time postići nešto što odgađaju već dugi niz godina.


– Želja za monografijom je postojala još oko 20. obljetnice, počeli su se skupljati materijali, prijašnji predsjednici, tajnici i svi ostali su to radili, međutim nikada nije došlo do finalnog proizvoda, a sad kako smo dugo bili zatvoreni, uspjeli smo se posvetiti toj knjizi i uhvatiti se u koštac s njom. Najviše je na tome radila naša članica Ana Marmilić Andročec, međutim ne bismo ovo uspjeli ni bez svih starih članova koji su sve slike, priče i opise izvukli iz svojih privatnih arhiva, objasnio je Gordan Mulac.
Spomen-ploča, koja sada stoji na pročelju Doma Marinići, podsjetnik je na udrugu koja u istom domu radi neprekidno već četiri desetljeća.


Podrška bivših članova


– Vrlo smo ponosni na to, a ploču su sponzorirali naši bivši članovi, vlasnici tvrtke Mramor Comerce, te Klesarija Orban koja je gravirala i finalizirala naš poseban znak. Ove Limene glazbe, monografije i spomen-ploče ne bi bilo bez pomoći svih starijih članova i obitelji koje nas podržavaju, na čemu smo im zahvalni, dodao je predsjednik udruge.


Inače, udruga Limena glazba trenutno prihvaća nove članove svih dobnih skupina, a svatko zainteresiran može se javiti u Domu Marinići ponedjeljkom i četvrtkom od 8 do 10 sati.