Građani zbunjeni

Rijeka Lika pozelenila, stručnjaci su nam objasnili o čemu se radi

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ

Kako bismo demistificirali ovu pojavu obratili smo se stručnim službama Hrvatskih voda. Slučaj je pojasnila Lidija Pernar iz Hrvatskih voda, voditeljica sliva Lika i primorje.GOSPIĆ Ove scene  s Budačkog mosta na rijeci Lici iznenadile su jutros mnoge građane. Vijest se proširila društvenim mrežama jer je rijeka Lika poprimila zelenu boju.


Kako su naveli mnogi građani riječ je o „neprirodno zelenoj boji“.


Ubrzo se proširila rasprava u kojoj su jedni tvrdili da je riječ o onečišćenju, drugi su pak uvjereni da je riječ o nekakvom testiranju.
Kako bismo demistificirali ovu pojavu obratili smo se stručnim službama Hrvatskih voda. Slučaj je pojasnila Lidija Pernar iz Hrvatskih voda, voditeljica sliva Lika i primorje.


– Zelena boja rijeke Like je uobičajena i prirodna pojava rijeke Like nakon dužeg sušnog perioda i niskog vodostaja bez protoka. Nakon većih količina oborina kada dođe do porasta vodostaja, rijeka Lika „ispere“ sve alge i ostale naslage nataložene tijekom ljeta sa dna i pokosa korita, a to je trenutno vidljivo na površini rijeke, stoji u odgovoru voditeljice Lidije Pernar iz Hrvatskih voda.