Rizična populacija

Zbog korone i ograničenja koja donosi stariji izbjegavaju domove: U Gospiću prvi put ima slobodnih mjesta

Marin SmolčićGOSPIĆ Pandemija koronavirusa najteže se odrazila na najosjetljiviju populaciju naših sugrađana. Starije osobe i kronični bolesnici lakše podliježu zarazi koja se  „uvukla“ u nekoliko Domova za starije i nemoćne u Hrvatskoj.


Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe u Gospiću je Ivan Bronzović. Ova ustanova osim Gospića obuhvaća domove u Otočcu i Udbini pa se na ovaj način skrbi o 358 štićenika. Ravnatelj Bronzović potvrdio nam je striktno provođenje mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite i resornom Ministarstva.


– Zbog toga od početka pandemije nismo imali niti jedan slučaj zaraze, kako među štićenicima domova, tako niti među zaposlenicima. Smjene zaposlenih su redovne, odnosno dnevne, a svaki zaposlenih koji je odsutan s posla dulje od pet dana ide na obavezne kontrole. Sve ovo ne znači i potpunu izloaciju naših štićenika koji redovno šeću u našim parkovima, a posjete nepokretnim osobama dopuštena je u trajanju od po 15 minuta, uz prethodnu kontrolu tjelesne temperature posjetitelja i uzimanje osnovnih podataka.
Kapaciteti ovih triju domova su 400 osoba, a sada po prvi puta imamo situaciju da je u gospićkom domu slobodno 40 mjesta. Razlog ovome treba tražiti u svojevrsnoj izolaciji koju zbog pandemije diktiraju stručne službe pa mnogi ljudi koji su trebali postati naši štićenici ostaju sa svojima.


Ivan Bronzović / Foto: M. SMOLČIĆ


Osim toga, loše vijesti o prodoru COVID-19 u neke slične ustanove u Hrvatskoj svakako izazivaju psihozu među starijim osobama koje onda radije čekaju da ova epidemija prođe, rekao nam je ravnatelj Ivan Bronzović dodavši kako od početka epidemije u ovim ustanovama u Lici nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze štićenika niti zaposlenika domova za starije i nemoćne. Ovo je bilo vrlo rizično tijekom prve pojave COVID-19 u Lici kada se u potpunoj karanteni našlo naselje Udbina.