Posjet

Zastupnik u EU parlamentu Karlo Ressler posjetio Liku i Gospić. Izrazio zadovoljstvo dinamikom realizacije brojnih projekata

Marin Smolčić

Župan Petry izvijestio je Resslera o cijelom nizu projekata koji su diljem ove Županije u različitim fazama realizacijeS ciljem boljeg upoznavanja sa situacijom u gospodarstvu, s novim projektima i ukupnoj revitalizaciji ovog dijela Hrvatske Ličko-senjsku županiju i Grad Gospić posjetio je danas zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ).


Nakon dolaska u Gospić Ressler se u velikoj Sali za sastanke Ličko-senjske županije sastao s županom Ernestom Petryjem i njegovim najbližim suradnicima. Budući je sastanak održan iza zatvorenih vrata potom je održana konferencija za medije. Prvi je govorio župan Petry.

– Karlo je jutros već ranije posjetio Senj i granični prijelaz Cetin Grad. Mogu mu se zahvaliti na brojnim kontaktima i savjetima vezanim uz djelovanje Europske komisije.


Taj doprinos se očituje u mnoštvu projekata koje sada razvijamo. Karlu i njegovim suradnicima smo također prezentirali neke projekte koje uskoro namjeravamo aplicirati ili su u realizaciji, kako prema resornim Ministarstvima tako i prema EU fondovima.


Pri tome sam gostima naglasio kako bez pomoći Vlade RH i resornih Ministarstava mi kao Županija ne bismo mogli pratiti sve investicije i projekte koji se trenutno realiziraju na ovome području jer su naši izvorni proračuni nedostatni za trenutnu izvrsnu projektnu ekspanziju.Svi ti projekti imaju za zadaću poboljšati uvjete života naših građana, animirati ulaganja i pokrenuti gospodarstvo, otvoriti nova radna mjesta, a s time poboljšati trenutnu demografsku situaciju.


Kako sam rekao mojem prijatelju Karlu mi i dalje od njega očekujem pomoć, prije svega zato što smo prostorno najveća i svakako najljepša hrvatska županija, ali s najmanje stanovnika, izjavio je župan Ernest Petry.


Na ove riječi se nadovezao Karlo Ressler i naglasio je dvojaku svrhu današnjega posjeta.– Župan Petry me izvijestio o cijelom nizu projekata koji su diljem ove Županije u različitim fazama realizacije.


Na ovaj se način situacija znatno mijenja na bolje u Ličko-senjskoj županiji, razvija se cjelovita infrastruktura, razvijaju temelji za poduzetnički dio, ali u suradnji sa svim Ministarstvima stvara se bolji preduvjeti da se ovdje bolje živi, da se posluje što kvalitetnije i što bolje.


Druga svrha današnjeg posjeta bila je informirati župana Petryja o onome što se događa na europskoj razini. Jasno nam je da su trenutno lokalna, državna i europska razina međusobno daleko povezanije nego li ranije. Sve ono što radimo zapravo radimo zajedno jer imamo istu svrhu i isti cilj.Donosi se cijeli niz zakonodavnih mjera koje se tiču načina kako će se koristiti EU-fondovi. U EU parlamentu smo se borili da stopa sufinanciranja projekata ostane na 85 posto, nasuprot drugim idejama i političkim opcijama onih država koje su se zalagale da se taj udio smanji za lokalne zajednice. Mi smo u tome uspjeli i iznimno je važno da takav udjel ostane, istaknuo je Karlo Ressler.U poslijepodnevnim satima Karlo Ressler je u pratnji župana Petryja obišao Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanu, a potom Razvojni centar Ličko-senjske županije gdje ga je ravnatelj Mile Milkoić upoznao s brojnim mogućnostima Centra i trenutnim aktivnostima na preradi voća s ličkih OPG-a.