Uhvaćene okom kamere

Zaštićeno područje NP Plitvička jezera životna je oaza brojnih životinjskih vrsta

Marin SmolčićU ovo vrijeme ni zime ni proljeća sve su aktivnije brojne životinjske vrste koje obitavaju u NP Plitvička jezera. Ispod sjenovitih krošnji smreka i jela još uvijek ima snijega u kojemu su čopori vukova i krda divljih svinja načinili svoje staze. Ovi su prizori ljudskom oku dostupni samo posredstvom brojnih brižno skrivenih kamera.


Kamere u Nacionalnom parku Plitvička jezera su prvi put službeno korištene 2011. godine u sklopu projekta „Šumske koke NP Plitvička jezera – rasprostranjenost i utjecaj turističkih aktivnosti“. Od tada su postale standardna oprema za provođenje projekata i redovni monitoring Stručne službe Parka. Kamere su najčešće postavljene u istraživanjima velikih zvijeri, poput vuka, risa i medvjeda, ali njihovi objektivi bilježe ponašanje mnoštva divljih svinja, lisica, srneće divljači i malih zvijeri.


Upravo zahvaljujući mreži kamera koje pokrivaju cijeli prostor Parka, stručnjaci dobivaju informacije o lokacijama koje životinje često koriste, što im pomaže u postavljanju klopki za obilježavanje životinja GPS ogrlicama. Osim toga kamere pružaju uvid u prisutnost, brojnost i migracije raznih životinjskih vrsta u Parku, čime se doprinosi evidencijama bogate raznolikosti životinjskog svijeta. Ovo područje prava je životna oaza divljih životinja, što se svakako odražava i na brojnost i kvalitetu divljači u okolnim lovištima na području Vrhovina i Korenice.
Upravo je nadomak NP Plitvička jezera u lovištu LD „Lane“ prije desetak godna ustrijeljen kapitalni vepar čija je duljina kljova iznosila impozantna 32 centimetra.


Fotografije s kamera pohranjuju se u baze podataka, a služe kao temelj za daljnje analize i istraživanja, što omogućuje bolje upravljanje i zaštitu prirode u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Ovdje su tek neke od životinja „uhvaćenih okom kamera“.