Priznanja za senjske darivatelje

Senjanin Žarko Ježić dobio zlatnu medalju za sto puta darovanu krv

Dorotea Prpić

Zahvalnice je dobilo 37 darivatelja koji su u ovoj godini imali jubilarni broj davanja krvi, a među njima su i trojica dobitnika medalja. Brončanu medalju za 50 darivanja dobili su Božidar Biondić i Josip Rončević, a zlatna je išla Senjaninu koji krv nesebično daje od 1982.SENJ – Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u senjskom Domu kulture je u organizaciji GD-a Crvenog križa Senj upriličeno svečano dodjeljivanje zahvalnica i medalja za jubilarne darivatelje s područja Grada Senja. Plemenite ljude koji daju krv pozdravio je ravnatelj senjskog Crvenog križa Ante Škrgatić.


Dobrota i nesebičnost


– Danom dobrovoljnog darivanja krvi želi se potaknuti svijest u javnosti o potrebi darivanja te dragocjene tekućine. Prva akcija organizirana je 25. listopada davne 1953. u Sisku, dakle prije 68 godina. Broj darivatelja u Hrvatskoj je u stalnom porastu. Prosječna dob darivatelja je 32 godine, 70 % su muškarci, a 30% žene. Kako krv nije moguće proizvesti na umjetan način, jedini izvor je upravo čovjek. Svi smo mi ovisni o dobrovoljnim darivateljima, darivanjem krvi se povezujemo i darujemo ljubav i život.


I mi smo se danas ovdje sastali da se zahvalimo našim senjskim darivateljima, a posebno jubilarcima na njihovoj dobroti i nesebičnosti za sve godine do sada, te pozovemo sve one koji im se u budućnosti mogu pridružiti u darivanju dragocjene tekućine koja nas sve spaja – rekao je Škrgatić, a darivatelje krvi je pozdravila i predsjednica Crvenog križa Senj dr. Mira Biondić-Tomljanović, koja je istaknula važnost dobrovoljnog darivanja krvi i zahvalila svim darivateljima na njihovoj velikodušnosti i humanosti.


Spašavanje života​
Zahvalnice je dobilo 37 darivatelja koji su u ovoj godini imali jubilarni broj davanja krvi, a među njima su i tri darivatelja koji su, osim zahvalnica, dobili i medalje. Brončanu medalju za 50 darivanja dobili su Božidar Biondić i Josip Rončević, a zlatna medalja za stotinu darivanja krvi uručena je Senjaninu Žarku Ježiću, koji krv nesebično daje od 1982. godine.


– U darivanju krvi vode me humanost, plemenitost i činjenica da će moja krv nekome spasiti život ili će nekome pomoći da ozdravi, a to je lijep osjećaj. Ovo tim više što zamjene za krv nema, ona se ne može dobiti iz niti jednog drugog izvora osim darivanjem, mi darivatelji smo jedini izvor tog lijeka. Zato pozivam ljude da se uključe u darivanje krvi. To je najplemenitije što možemo učiniti za drugoga. Ja ću krv darivati dokle god me zdravlje bude služilo – rekao je Ježić i dodao kako je ponosan na medalju, ali i da je ipak najbitnije dati svoju krv za one kojima je potrebna.