Komemoracija

Otkriveno Spomen obilježje poginulim djelatnicima MUP-a Krapinsko-zagorske županije u Bilaju

Marin Smolčić

Foto: N. Mraović

Foto: N. Mraović

Na to maleno mjesto je tijekom rata palo na tisuće topničkih i raketnih projektila, Bilaj je jedno vrijeme bio u potpunom okruženju, ali ipak nikada nije pao 


 


U ovom malenom mjestu se 1991. godine odvijalo mnoštvo bitaka s postrojbama Mile Martića kako bi se osvajanjem Bilaja ostvarila strateška nadmoć i dominacija nad Gospićem. Bilaj su u ljeta 1991. godine zajednički branile postrojbe iz Rijeke, Zagorja i Bilaja.
 


Na prostoru nedaleko od Osnovne škole u Bilaju održana je danas svečanost otkrivanja Spomen obilježja poginulim djelatnicima MUP-a Krapinsko-zagorske županije. Postrojbe Specijalne policije MUP-a RH čuvale su u to vrijeme položaje u okolici Otočca, na planini Ljubovo, kod Gospića i u Bilaju. Na to maleno mjesto je tijekom rata palo na tisuće topničkih i raketnih projektila, Bilaj je jedno vrijeme bio u potpunom okruženju, ali ipak nikada nije pao.


 


Život je pri tome izgubilo dvadesetak branitelja iz Rijeke, Zagorja i Bilaja.  Da se ne zaboravi nijedna žrtva, danas je na komemorativnoj svečanosti otkrivena spomen-ploča u čast trojice poginulih policajaca: Nikole Markovine, Tomislava Stubičara i Danijela Puheka. O tim ratnim danima prije 31. godine govorio je umirovljeni policijski general, predsjednik Udruge specijalne policije „Barun“ iz Krapine i sudionik tih događaja Milan Jakopović.


 


-Zahvalio bih Krapinsko-zagorskoj županiji, Ličko-senjskoj županiji i Gradu Gospiću koje su nam, svako na svoj način, pomogle da bi se realizirao ovaj spomenik i da bismo se mi danas ovdje sastali. Ne smijemo zaboraviti dobročinstva i pomoć žitelja Bilaja. Zajedno su s nama branili Bilaj kada je to bilo najteže. Nakon ove komemoracje sve vas pozivam da odemo na grob preminulom Josi Mraoviću koji nam je tijekom rata  bio pomoć i uzdanica u svemu: U obrani Bilaja, skrbi o ranjenicima, u logistici, u svemu. Najmanje što danas možemo učiniti tom velikom čovjeku je zapaliti svijeću i pomoliti se na njegovom grobu, naglasio je Milan Jakopović, predsjednik Udruge specijalne policije „Barun“.


 


Emotivan govor održao je i vlč. Stjepan Zeba koji je tijekom najtežih dana rata bio oslonac braniteljima kao svećenik i logističar. Vlč. Zeba svakoga je dana goloruk obilazio prvu  crtu bojišnice i stalno riskirao život. Pomagao je braniteljima u svemu. Kako je tada znao reći „jedino oružje bili su mi tada  krunica i ljubav prema Domovini“.


Foto N. MRAOVIĆ

Foto N. MRAOVIĆ


 


Vrijeme kada se Hrvatska branila i u Bilaju


 


Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević  osobno se založio da bi se realizirao ovaj spomenik pa je u svojem govoru potvrdio kako su tijekom Domovinskog rata na ovome malom prostoru pale prevelike ljdske žrtve da bi se to olako zaboravilo.


 


Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je činjenicu kako su na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 1991. godine u obranu Hrvatske krenulo mnoštvo mladića iz Zagorja.


 


-U obrani Domovine sujelovalo je 11 500 mladića s našega područja i nema postrojbe niti ratišta gdje naši dečki nisu sudjelovali u obrani. Oni su znali da se Zagorje i Zagreb brane posvuda, daleko od njihovih domova. U Slavoniji, Dalmaciji, Vukovaru i Lici. 


 


Čovjek osjeti trenutak kada u pogibeljnim situacijama  mora ostaviti svoju obitelj i dom i krenuti u nepoznato. Kako svjedoče pripadnici Udruge „Baruni“ oni su ovdje u Lici i Bilaju naišli na velikodušne ljude koji su im u svakom trenutku boravka dali do znanja koliko su im za to zahvalni i prihvatili ih kao svoje, naglasio  je župan Kolar.


 


Njegov kolega i domaćin župan Ernest Petry podsjetio je na ogromne ljdske žrtve koje su pale u obrani ovog dijela Hrvatske.


 


-Nema niti jednog dijela ličke  bojišnice da nisu na njoj izgubljeni životi naših branitelja. Bez obzira iz koje su postrojbe bili i odakle su došli na ovo ratište, njihova imena uvijek izgovaramo s iskrenim pijetetom. Nažalost, iza svakoga rata ostaju  žrtve. Ja s ovoga mjesta svima njima izražavan duboko poštovanje i obećajem da ćemo i ubuduće skrbiti o obiteljima poginulih branitelja, o svim braniteljima bez obzira u kojoj su postrojbi sudjelovali u obrani jedine nam Domovine Hrvatske, istaknuo je župan Petry


 


U Bilaj je danas došlo čak 140 Zagoraca koji su branili Liku. Ovdje su bili kao mladići, a danas su Bilaj obišli kao vremešni ljudi.  Uz ratne specijalce u odorama koji su ponovo pod ratnom zastavom došli u Bilaj, bili su i kuburaši Kuburaškog društva „Tri kralja“ i ispalili počasni plotun za sve poginule branitelje. Spomenik i pale specijalce u obrani Domovine blagoslovio je vlč. Stjepan Zeba, ratni župnik Bilaja i okolice, a danas župnik Župe Krasno.