Upozorenje građanima

Voda u Senju nije za piće, evo što se dogodilo

Dorotea Prpić

Foto Angela Maksimović

Foto Angela Maksimović

SENJ– Iz „Vodovoda i odvodnje“ d.o.o. Senj su izvijestili potrošače s područja Senja da je prilikom čišćenja i saniranja akumulacije Gusić polje, koje je izvršeno ovih dana, došlo do pogoršanja kvalitete vode i da voda do daljnjega nije za piće.


„Voda se može koristiti  za tuširanje i ostale sanitarne potrebe, a potrošačima svih dobnih skupina preporuča se  da vodu prokuhavaju te da koriste flaširanu vodu ili vodu iz alternativnih izvora.


Tunel kojim voda dolazi iz Like


Na „Maloj placi“ smješten je vatrogasni kamion s vodom za potrebe stanovništva.“ poručuju iz senjskog Vodovoda i odvodnje d.o.o.


Podsjetimo da „Vodovod i odvodnja“ d.o.o.Senj  vodu zahvaća na Hrmotinama koja iz Like stiže tunelom Gusić Polje, a  koji je u sastavu HE Senj. Na tom istom mjestu vodu zahvaća i „Vodovod Hrvatsko primorje-Južni granak“ koji vodom opskrbljuje senjsko Podgorje, te gradove Rab, Pag i Novalju i općine Kolan, Lopar, Karlobag i Povljana, i kako nam kaže njegov direktor Milan Nekić voda je za te potrošače ispravna za piće.


„Ali samo zato što koristimo suvremenu tehnologiju  pročišćavanja i šesti filter  kojim  pripremamo vodu za potrošače“, kaže direktor Nekić, a u sklopu pročistača imaju i vlastiti laboratorij u kojem konstantno provjeravaju kvalitetu vode.


Ova današnja situacija u Senju još jednom je pokazala problematiku koja više nego zorno potvrđuje potrebu da se  današnji sustav vodoopskrbe  odvoji od  sustava proizvodnje električne energije, tim više što se ubuduće očekuju još veći problemi.


Naime, tijekom gradnje HE Senj 2 i akumulacije Gusić polje 2  dolazit će značajno do još većih zamućenja i onečišćenja biljnom razgradivom organskom tvari koja sa sobom nose bitno izmijenjene parametre kvalitete vode. Očekivano najnepovoljnije razdoblje je ljetni period kad je razgradnja organske tvari, uslijed povišenih temperatura, najintenzivnija, a potrebe za pitkom vodom najizraženije.


Osim toga, radove na održavanju hidroenergetskog sustava i sustava vodoopskrbe je izuzetno teško planirati na način da dinamika ne ometa funkcioniranje obaju sustava, a u slučaju neplaniranih događaja postoji realna mogućnost obustave opskrbe pitkom vodom stanovnika priključenih na vodoopskrbne sustave i „Vodovoda Hrvatsko primorje“  kao i “Vodovoda i odvodnje“ Senj.


Zato je postignut  dogovor sa HEP-om da će se, u općem interesu, danas zajednički energetski i vodoopskrbni sustav razdvojiti na dva neovisna sustava što će HEP tehnički i financijski podržati. Partner u projektu su i Hrvatske vode, a već su odrađene  i brojne pripreme za ovu investiciju .


Samo takvim odvojenim sustavima potrošačima vode u Primorju i na otocima osigurati će se sigurna i kvalitetna opskrba vodom i više neće biti situacija kakva je danas sa vodom u Senju u kojem je još uvijek i velik broj turista kojima se postojeća situacija sa vodom koja nije za piće teško može objasniti.