Prosinac u Gospiću

Velik interes domaćih i stranih posjetitelja za odmor tijekom blagdana i školskih praznika 

Marin Smolčić

Čarolija počinje Božićnom baletnom bajkom poznate međunarodne trupe Ukrajinskog klasičnog baleta (Ukrainian Classical Ballet) 


 


Pred nama je blagdansko doba godine kojega mnogi dočekuju s nestrpljenjem. Serijal kulturnih i zabavnih događanja „Prosinac u Gospiću“ i njegove posebnosti već su započele, ali nas vrlo uskoro očekuje posebna čarolija. Ona počinje Božićnom baletnom bajkom poznate međunarodne trupe Ukrajinskog klasičnog baleta (Ukrainian Classical Ballet). Gospićani će uživati u najprepoznatljivijim odabranim plesnim točkama iz svjetski poznatog baleta Orašar, Petra Iljiča Čajkovskog i tako zakoračiti u toliko očekivane blagdane uz valcer pahuljica, španjolski, arapski i kineski ples, valcer cvijeća te završni pas de deux Princa i Klare u začaranom svijetu četiri kraljevstva. 
To su samo neke od mnogobrojnih baletnih slika koje će se izmjenjivati, uz atraktivne scenske dekoracije. Bit će ovo prvi balet koji će se predstaviti ovdašnjoj publici 14. prosinca u dvorani Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića. Dvadesetak balerina i baletana baletne trupe Ukrainian Classical Ballet zaslužni su umjetnici Ukrajine te dobitnici brojnih baletnih nagrada i priznanja, a svi su članovi ukrajinskih i europskih nacionalnih kazališta.


Ličani vole led, klizanje i bajke


Kao i prijašnjih godina sve ljubitelje klizanja razveselit će ledena ploha, koja se ovih dana otvara ispred novog shopping centra, a najavljen je i pravi ledeni disko na klizaljkama. Maleni će doći na svoje 17. prosinca u gospićkoj Adventskoj kućici priča, koja izgleda toliko bajkovito da djeca u njoj  vole boraviti, a još kad im stignu zadarske pripovjedačice, članice Društva hrvatskih pripovjedača i pripovjedačica, doživljaj će biti potpun, a sreća nemjerljiva.


Lampioni dobrih želja uz nastup Eni i VjekeKonac godine vrijeme je za nove želje i snove. Nebo iznad Gospića prekrit će 23. prosinca stotine lampiona dobrih želja, koji će se puštati s trga Stjepana Radića od 19 sati, uz nastup mladih nada, Eni i Vjeke iz A strane. Postala je to tradicija u Gospiću i svake se godini okupi mnoštvo posjetitelja, dok  se uz kuhano vino i fritule šalju svoje želje u nebo. Uz toliko dobre energije i sjajnog raspoloženja svi vjeruju da će se te želje  i ostvariti.


U Gospiću djeca ulaze u novu godinu dan ranije, da se mogu dulje veseliti, pa će se okupiti na glavnom Trgu Stjepana Radića 30. prosinca od 18 sati, uz prigodni glazbeni program Marka Vukesa & Share Love benda i animatorski program.


Gospićani vole da im stara godina što prije ode, a nova dulje traje pa ispraćaju staru i ulaze u Novu već 31. prosinca u podne, uz uvijek dobro raspoloženu grupu „Vigor“.


Iz Grada Gospića i Turističke zajednice javljaju da su pripremili doista za svakoga posjetitelja ponešto, a jako su ponosni jer su turistički rezultati u Gospiću već premašili do sada najbolju turističku 2019. godinu. Kao dodatak ovoj uspješnoj priči ide i informacija po kojoj trenutno vlada velika potražnja za smještajem tijekom blagdana i školskih praznika. Svi se nadaju se i snježnim pahuljicama kako bi ugođaj bio što ljepši, obojen veselim smijehom ljudi, velikih i malih.