Perušić

Uspješan “Znanstveni piknik” uz zanimljive radionice za djecu

Marin Smolčić

Djeca su od najvećih hrvatskih autoriteta struke doznala kako  geologija pomaže u razumijevanju našega planeta, što proučava fizika, zašto nam je važna voda, na koji način se slikalo i crtalo u prapovijesti u špiljama te koja su to blaga Medvednice 


 


 
PERUŠIĆ Pod nazivom „Znanstveni piknik“ u prostorijama OŠ Perušić održano je večeras edukativno događanje za učenike svih razreda osnovne škole Perušić. Djeca su od najvećih hrvatskih autoriteta struke doznala kako  geologija pomaže u razumijevanju našega planeta, što proučava fizika, zašto nam je važna voda, na koji način se slikalo i crtalo u prapovijesti u špiljama te koja su to blaga Medvednice. Tijekom atraktivnih radionica djeca su se okušala u virtualnom lovu na medvjede, crtala su po zidovima „špilja“ vlastitim rukama, istražila svemir i letjela iznad površine Marsa s 3D naočalama. Više o svemu rekla nam je Jelena Milković, ravnateljica Pećinskog parka Grabovača, ujedno i organizatora ovog susreta.


-Temeljni pojmovi kojima smo se danas posvetili bili su geobaština, sadašnjost i perspektive, uz izložbe posvećenu našem velikanu dr. Josipu Poljaku, odnosno 100 godišnjici njegova znanstvene disertacije o kršu. Ovaj simpozij smo orgnizirali da bismo promovirali bioraznolikost,a  opći zaključak struke bio je da nam je u Hrvatskoj stanje zaštite bioraznolikosti na vrlo solidnoj razini.


Večeras su s nama bili dr. sc. Nenad Buzjak, pročelnik geološkog odjela PMF-a, dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Prirodoslovnog Muzeja Zagreb, dr. sc.  Mirko Planinićić, dekan PMF-a u Zagrebu, navela je ravnateljica Milković.


Skup je pozdravila i otvorila zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić. Edukativno događanje se odvijalo povodom otvorenja Međunarodnog simpozija „Georaznolikost i geobaština – stanje i perspektive“ koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a u organizaciji Javne ustanove „Pećinski park Grabovača“ i Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. rabovača, ujedno i organizatora ovog susreta. U sklopu današnjeg simpozija otovrena je i izložba posvećena dr. Josipu Poljaku.


Jelena Milković