Podaci

Unatoč epidemiji Turistička zajednica grada Gospića bilježi solidne rezultate

Marin Smolčić

Foto TZ Gospić

Foto TZ Gospić

Prema podacima sustava e-Visitor broj noćenja na području Gospića variraju na dnevnoj bazi od 48 do 52 posto u odnosu na lanjsku sezonuGOSPIĆ Zbog epidemije koronavirusa ponegdje je na jadranskim destinacijama ovogodišnji booking svelo na „ostatke ostataka“. Situacija je još slabija u unutrašnjosti Hrvatske pa većina kontinentalnih destinacija doslovno preživljava sa 15 posto gostiju u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Kakva je situacija po pitanju turističke posjete na području Gospića pojasnila je novinarima direktorica Turističke zajednice grada Gospića Maja Strilić.


“Imamo sreću u nesreći da se na odmor u Gospiću i Lici odlučio veći broj gostiju koji inače izbjegavaju gužve. Prema podacima sustava e-Visitor broj noćenja na području Gospića variraju na dnevnoj bazi od 48 do 52 posto u odnosu na lanjsku sezonu. S obzirom na epidemiološku situaciju mi smo očekivali da će se taj broj kretati do 25 posto. Najveći broj naših gostiju traže privatni smješta pa samim tim veće gubitke bilježe sve lokalne hotelske kuće.


Traži se osama, intimno ozračje bez gužvi, a okolica Gospića u tom je kontekstu izvrsna. Sve više ličkih kuća za odmor imaju bazen, što gosti uvijek traže pa se na ovaj način okolica Gospića pokazala s izvrsnom ponudom. Blizina Karlobaga i Jadranskog mora također je sjajna predispozocija za ugodan odmor. Mnogi se gosti odlučuju na kraće izlete po Velebitu pa je prijevoj Baške Oštarije mnogima omiljeno odrdište.
Do sada smo na ovome području imali većinu domaćih gostiju, ali se taj trend unatrag nekoliko dana značajno povećava u korist sve brojnijih stranih gostiju. Zadnjih dana zabilježeno je sve veći broj stranih obitelji. Dolaze nam iz Izraela, Danske, Nizozemske, Njemačke, Mađarske i Italije. Većina njih nikada nisu boravili u Lici, ali prema našim saznanjima Lika im se pokazala odličnom formulom za odmor.


TZ Gospić je sudionih regionalnog projekta „Lika je lik“ pri čemu je izraz „lik“ zapravo lička ikavica za lijek. Ova je regija ekološki očuvana, s brojnim mikro-destinacijama kakve je nemoguće drugdje pronaći. Ovdje se slaba naseljenost Like pokazala kao prednost za potrebe mnogih gostiju i njihovih ukusa”, pojasnila je direktorica Maja Strilić.


Mnogi se turisti u Lici po ljeti sklanjaju od vrelina Mediterana pa pribježište traže u ličkim šumama, uz rijeke i jezera. Među njima ima pasioniranih lovaca i ribolovaca. Ove godine je Turistička zajednica grada Gospića ostvarila značajan dogovor i suradnju sa ukupno 14 lokalnih OPG-a s užeg područja Gospića.


Na letku koji se našao pri ruci turistima, kao i iznajmljivačima kuća i soba, nalaze se imena, asortiman proizvoda i kontakti OPG-ova koji naručene proizvode turistima dostavljaju na željene adrese. Na ovaj način se turistima na traženu adresu dostavljaju svi svježe meso, suhomesnati, pekarski i mlječni proizvodi, voće i povrće, suveniri, prirodni voćni sokovi, pivo i žestice…