Rekreacija u prirodi

Umjesto Rimljana po Velebitu ćete danas sresti – quad

Marin Smolčić

Quadovima se vozimo po staroj rimskoj cesti izgrađenoj u 2. stoljeću prije nove ere. Biciklističke staze  samo na lovinačkom području  duge su ukupno 750 km, a provest će vas cijelim južnim Velebitom 


 


LOVINAC Na zadnjoj tradicijskoj izložbi “Dan sira i ličkog krumpira” osim mnoštva predmeta, proizvoda i zanata koji su odisali šarmom stare Like posjetitelji su malo po strani promatrali izložene motocikle tipa “quad”, električne i obične bicikle. Bila je to prezentacija turističke tvrtke “LikaBike” Ivana Matijevića iz Zagreba. Budući su Lika i Lovinac premreženi s kilometrima bike-staza koje se mjere u tisućama kilometara, ne postoji bolja destinacija za aktivni bike-turizam od Velebita i cijele Like. LikaBike u Lici vodi Petar Matovinović (38) iz Lovinca, uz suprugu Vlatku. Petra smo uhvatili za razgovor između dviju ruta vožnje quadova.
LikaBike je nova turistička atrakcija koja dolazi iz Lovinca, a širi se po cijeloj Lici. Osim sedam quadova, LikaBike nudi i iznajmljivanje 20 e-bicikala te 20 standardnih, od čega su svi potpuno novi, kaže Matovinović.


LikaBike


 


– LikaBike je smješten uz izletište Cvituša gdje mnogi posjetitelji prije odlaska u prirodu mogu  isprobati spuštanje zip line-om. Nakon toga mnogi posjetitelji željni dinamičnog i aktivnog odmora na quadovima ili biciklima istražuju okolicu Lovinca. Mnogi žele istražiti skriveni šumski izvor Bakovac, jezero Sveti Rok,  kamenolom Debeljaču koji ima i svoju špilju ili brdo Zir, kamenitu liticu koje je ikona cijelog ličkog kraja. Quadovima se vozimo po staroj rimskoj cesti izgrađenoj u 2. stoljeću prije nove ere. Biciklističke staze  samo na lovinačkom području  duge su ukupno 750 km, a provest će vas cijelim južnim Velebitom. Posjetiteljima se nudi izbor između više ruta, a zastupljene su sve vrste biciklizma – vožnja po ulicama ili makadamu te brdski biciklizam, kaže Matovinović.


LikaBike


 


-Upravo jučer posjetili smo širu okolicu Gospića, sve do Donjih Pazarišta i Velike Plane. Iako LikaBike u Lici postoji tek od ljetos, broj korisnika naših usluga neprestano raste pa osim stranih gostiju naše usluge koriste brojni ljubitelji dinamičnog odmora iz Zagreba, Rijeka, Istre i cijele Dalmacije, pripovijeda nam Petar, inače strastveni zaljubljenik u prirodu.


 


Ova topla i blaga lička jesen već danima se ogleda u pravom babljem ljetu, povremenim jutarnjim izmaglicama i suncem obasjanim danima. Sasvim dovoljnim razlozima da boravak u zatvorenim prostorima zamijenimo guštanjem u prirodi koja se ovih dana okitila najljepšim mogućim bojama zrele jeseni.


Petar Matovinović s obitelji


LikaBike