Lički Osik

Učenici u Lici vježbali evakuaciju iz škole povodom Dana civilne zaštite

Marin SmolčićCivilna zaštita u Republici Hrvatskoj bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća.  Prema povijesnim zapisima, preteča civilne zaštite u Hrvatskoj rođena je s idejom o potrebi zaštite stanovništva nakon potresa koji je 1884. godine pogodio Zagreb, dok su se počeci organiziranog sustava civilne zaštite počeli razvijati od kasnih dvadesetih  godina dvadesetog stoljeća.


Uloga Civilne zaštite još je jednom pokazana tijekom potresa na Banovini. Vježbom evakuacije u Osnovnoj školi  dr. Franje Tuđmana – Lički Osik obilježen je Dan civilne zaštite na području djelovanja Službe za civilnu zaštitu Gospić. Vježba je održana na temu  evakuacije učenika i zaposlenika iz prostora Škole u slučaju potresa. Vježba je planski održana bez sudjelovanja operativnih snaga Civilne zaštite s područja Grada Gospića.

Cilj vježbe bila je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja u slučaju izvanrednog događaja u ovoj školi, osposobljavanje učenika i djelatnika škole za postupanje u izvanrednim situacijama te valjanosti predviđenih pravaca evakuacije.


Za vrijeme vježbe djelatnici i učenici pridržavali  su se propisanih epidemioloških mjera, a posebno držanje distance i nemiješanja skupina tj. učenika između razrednih odjeljenja. Vježba je odlično provedena, pod budnim okom ravnatelja škole Antonija Milinkvića i predstavnika gospićke Civilne zaštite.