Humana poruka

Učenici iz Kosinja na nogama imali različite čarape, za to su imali jako dobar razlog

Marin Smolčić

U Kosinju su tolerancija i ljubav prema svakom čovjeku pokretač brojnih akcija, s jasnim porukama koji se uči od malih noguDan obilježavanja Downovog sindroma u Kosinju


Ne postoji značajna obljetnica, humanitarna akcija ili kakav drugi povod, a da u svemu obol ne daju klinci iz Kosinja. Učenici OŠ „Anž Frankopan“ iz Gornjeg Kosinja danas su se za školu obuli ponešto drukčije nego li inače.

Vrlo ciljano i s dubokom humanom porukom. Na nogama su imali različite čarape. To je ujedno poruka i geslo obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom: različiti, a tako slični!


Mali Kosinjani su na ovaj način pružili podršku osobama oboljelima od Down sindroma tako što su obuli različite čarape i na taj način poslali poruku o važnosti prihvaćanja i uvažavanja razlika među ljudima.Ovaj mali školski kolektiv prihvaćajući različitosti uči najmlađe životu u toleranciji, poštivanju i miru.


Datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.Svjetski dan ovog sindroma prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine.


U Kosinju su tolerancija i ljubav prema svakom čovjeku pokretač brojnih akcija, s jasnim porukama koji se uči od malih nogu.