Lučka uprava

U trajektnoj luci Stinica bit će izgrađena nova rampa

Dorotea Prpić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Uskoro natječaj Lučke uprave SenjLučka uprava Senj uskoro će raspisati natječaj za izgradnju nove trajektne rampe unutar lučkog područja u uvali Stinica, saznajemo od ravnatelja senjske Lučke uprave Predraga Dešića.


Lučka uprava Senj je 2. rujna prošle godine potpisala ugovor o financiranju izgradnje nove trajektne rampe u Stinici i korisnik je bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ujedno je i nositelj ovog projekta koji se provodi zajedno s partnerima, Ličko-senjskom županijom i nadležnim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.


Osnovni cilj izgradnje nove rampe u luci Stinica je pridonijeti smanjenju zakrčenosti luke i povećanje kvalitete povezanosti otoka Raba i kopna, posebno u periodu nepovoljnih vremenskih prilika. Osim toga, uz postojeće lučke kapacitete, izgradnjom treće rampe povećat će se broj trajektnih linija čime će se odgovoriti na povećane potrebe lokalnog stanovništva za prijevozom, ali i turista, kao i na produljenje turističke sezone općenito.
Među ostalim, u sklopu realizacije projekta planira se izgradnja novoga gata dužine 55 metara i širine rampe 12 metara, što je i najveća stavka u proračunu projekta. Izgradnjom nove rampe osigurat će se i minimalni gaz od 5 metara, što će omogućiti istovremeno pristajanje dva broda, uz bočno vezivanje na gatu koji će biti opremljen vodom i strujom.


Sam projekt podijeljen je na dvije neovisne konstruktivno tehnološke cjeline, prvi dio odnosi se na izgradnju rampe površine 371,00 m2, dok drugi dio obuhvaća dvije utvrdice i pristupne pasarele površine 199,73 m2.


Projekt je pripremljen na temelju Investicijskog plana razvoja luka otvorenih za javni promet Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2020. godine. Njegova ukupna vrijednost iznosi 18,918 milijuna kuna i u cijelosti se financira iz Kohezijskog fonda, a ukupno trajanje projekta je 30 mjeseci.


Dokumentacija za natječaj za izbor izvođača radova je pripremljena i sukladno pravilima korištenja EU sredstava poslana je na prethodnu provjeru Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje, a po dobivanju zelenog svjetla na natječajnu dokumentaciju raspisat će se i natječaj i izabrati izvođač radova.