Kosinjska dolina

Gradnja nove elektrane i akumulacijskog jezera: U tijeku probna bušenja u Donjem Kosinju

Marin Smolčić

Zadnji zahvati odvijaju se na lokalitetima Donjeg Kosinja i Lipovog Polja gdje su u tijeku radovi sukladni zahtjevima Studije utjecaja na okoliš HES Kosinj 2 i propisanih mjera.KOSINJ Dok traju pismeni prosvjedi i peticije žitelja Kosinjske doline, različitih udruga i Gospićko-senjske biskupije, a sve s ciljem zaustavljanja radova na sustavu HES 2, HEP sukladno planiranim zahvatima nastavlja radove na ovom širem području.


Zadnji zahvati odvijaju se na lokalitetima Donjeg Kosinja i Lipovog Polja gdje su u tijeku radovi sukladni zahtjevima Studije utjecaja na okoliš HES Kosinj 2 i propisanih mjera.


Sada je u tijeku izvođenje radova na uspostavi monitoringa temperatura i razina podzemne vode s praćenjem stanja u sklopu projekta HES 2 Kosinj, a koji je propisan mjerama iz Rješenja nadležnog Ministarstva o prihvatljivosti zahvata za okoliš.
Sukladno tome trenutno se izvode dvije nove duboke bušotine na području Lipovog polja, u blizini Markovog i Dankovog ponora, na mjestima gdje je rijeka Lika tisućama godina otjecala na putu prema moru. Izvoditelj radova je zajednica ponuditelja „Geotehnički studio“ d.o.o. i „Geoaqua“ d.o.o. iz Zagreba.


Iz Općine Perušić javljaju kako će po završetku radova svi tamošnji putevi biti sanirani i uklonjen sav otpadni materijal nastao prilikom izvedenih radova.