Uspješna sezona

U Senju love rekordnu 2019. godinu. Turisti se vratili, brojke daju pokriće optimizmu

Dorotea Prpić

U prvim je dvama tjednima srpnja na području Grada Senja zabilježen porast broja turista od 28,54 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno 62,5 posto dolazaka u odnosu na brojeve iz 2019. godineSENJ – Na području Grada Senja je u prvim dvama tjednima srpnja ostvareno 7.485 dolazaka turista, što je za 28,54 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je bilo 5.823 dolaska. Noćenja su u tom razdoblju porasla za 23,65 posto jer je u prva dva tjedna ovogodišnjeg srpnja zabilježeno 31.686 noćenja, a lani u istom razdoblju 25.625 noćenja.


U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine evidentirano je 16.470 dolazaka, a lani u istom razdoblju bilo je 11.793 dolaska, što je povećanje od 39,66 posto. Usto u porastu su i noćenja kojih je ove godine u razdoblju od 1. siječnja do konca lipnja bilo 60.465, a lani u istom razdoblju 47.093, što je povećanje za 28,39 posto. Ako se uspoređuje prva dva tjedna srpnja ove godine i prva dva tjedna u rekordnoj 2019. godini, kada je ostvareno 11.962 dolaska i 52.882 noćenja, proizlazi da je u prvim dvama tjednima ovogodišnjeg srpnja ostvareno 59,9 posto noćenja i 62,5 posto dolazaka iz 2019. godine.


Zavidno povećanje


– Odista se radi o zavidnim povećanjima broja dolazaka i noćenja u odnosu na 2020. godinu, ali to je još uvijek manje nego 2019. godine kojoj po turističkim rezultatima težimo kao najboljoj godini. Ono što nam trenutačno ne ide u prilog jest pogoršanje stanja u posljednje vrijeme vezano za COVID-19. Europa nas je stavila na narančastu listu, a hoće li to stanje ostati, hoćemo li se vratiti u zeleno ili čak kliznuti u crveno, ovisi ponajviše o nama samima – kaže direktor Turističke zajednice grada Senja Viktor Samaržija.
Unatoč dobroj pripremi sezone i dobrim brojevima posjećenosti, ipak se u turističkih djelatnika osjeća određena doza neizvjesnosti i nemoći vezanih za turističku sezonu jer na epidemiološku sliku šire zajednice ne mogu utjecati. A postavlja se i pitanje što će biti s turističkim manifestacijama za koje su zabavljači odavno ugovoreni.


– Naravno da se u ovoj situaciji postavlja i pitanje održavanja manifestacija i drugih ljetnih zabavnih sadržaja koji mogu biti okidači za moguća žarišta korone, a to opet znači ulazak u crvenu zonu i preuranjeni prekid turističke sezone, što nikomu nije u cilju. Odluku o njihovu održavanju uskoro će donijeti Stožer civilne zaštite grada Senja, ali većina se manifestacija ipak planira otkazati s obzirom na stanje s koronom, a i osobno smatram da se ne ide u sve ono što podrazumijeva veća okupljanja i što se ne može kontrolirati.


Ovo tim više što se u Hrvatskoj pojavljuju mala žarišta i ne treba puno da se virus proširi. Nitko nije protiv manifestacija, ali je bolje ne riskirati, a treba voditi i računa o oko 800 iznajmljivača smještajnih kapaciteta kojima također nije u interesu da se sezona ugrozi, a time i njihova egzistencija – kaže direktor Samaržija i dodaje da Turistička zajednica i Grad Senj maksimalno paze da do žarišta virusa ne dođe, a svi dosad organizirani sadržaji održani su u skladu s odlukama i uputama Nacionalnog stožera i mjerama koje su propisane za zaštitu od COVID-19.


Pridržavanje mjera


– Nažalost, organizatori u drugim sredinama se tih propisanih mjera striktno ne pridržavaju i rezultat je narančasta zona. I bez obzira na to koliko se mi čuvali i trudili oko primjene mjera, i naše je područje u narančastom. Svi bismo zajedno ovu situaciju trebali ozbiljno shvatiti i svi jednako postupati po toj problematici, a ne po vlastitu nahođenju – ističe Samaržija, koji dodaje da u razgovoru s gostima saznaje da su zadovoljni odmorom na senjskom području te da se većina njih pridržava mjera i izbjegava masovnija okupljanja jer su u svojim zemljama prošli puno veće restrikcije, od policijskog sata do ograničenja kretanja.


– Teško je predvidjeti daljnji tijek sezone. Ako nam je cilj da sezonu odradimo i da ona potraje što duže, svi se moramo maksimalno založiti da se mjere poštuju – zaključio je direktor Samaržija.