Nastavaki pretpandemijsk tradicije

U NP Plitvička jezera raduju se povratku kineskih turista: ‘Fascinirani su prirodom i ličkom kuhinjom’

Marin Smolčić

Kineskim turistima nikada nije bilo važno u koje doba godine dolaze na Plitvička jezera

Kineskim turistima nikada nije bilo važno u koje doba godine dolaze na Plitvička jezera

Kineskim turistima nikada nije bilo važno u koje doba godine dolaze na Plitvička jezera. Oni dolaze svih 365 dana u godini i zajedno s ostalim gostima s Dalekog istoka najveći su ljubitelji plitvičke flore i faune 


 


PLITVIČKA JEZERA – Nedavna informacija da je nakon trogodišnje izolacije uzrokovane pandemijom COVID-19 Kina opet otvorila granice, posvuda je u svijetu dobro primljena. Ova mnogoljudna zemlja davala je veliki obol u gospodarskom, kulturnom i turističkom smislu posvuda u svijetu, a u Hrvatskoj najviše u NP-u Plitvička jezera. Kinezi su već tradicionalno bili česti gosti u NP-u Plitvička jezera, što nam je potvrdio i komentirao ravnatelj tog nacionalnog parka Tomislav Kovačević.
– Ovo je svakako vrlo dobra vijest jer su Kinezi do prije tri godine, dakle uoči pandemije koronavirusa, bili vrlo česti i svakako dobrodošli posjetitelji u našem parku. Nadamo se da će ta praksa biti nastavljena, ali će trebati vremena da se to dogodi. Kinezi kao nacija vole putovati, posjećivati brojne svjetske destinacije, pa treba vjerovati da će NP Plitvička jezera opet biti na tome popisu, uvjeren je ravnatelj Tomislav Kovačević.


Glasnogovornik NP-a Plitvička jezera Ognjen Borčić otkrio nam je nekoliko vrlo važnih detalja koji nisu poznati široj javnosti, a koji oslikavaju posebnost kineskih posjetitelja.


– Kineskim turistima nikada nije bilo važno u koje doba godine dolaze na Plitvička jezera. Oni dolaze svih 365 dana u godini i zajedno s ostalim gostima s Dalekog istoka najveći su ljubitelji plitvičke flore i faune. Uz to su fantastično disciplinirani, uviđajni i izuzetno paze na čist okoliš. S njima je lako komunicirati jer ih većina izvrsno govori engleski jezik. Njihova impresioniranost Plitvičkim jezerima je upravo fantastična.


Ovome treba dodati podatak da su gosti iz Kine opčinjeni ličkim delicijama i na taj način izražavaju poštovanje ličkoj tradicijskoj kuhinji. Pri tome najviše preferiraju riječnu ribu spremljenu na mnogo načina, što je jedna od odlika našeg restorana »Lička kuća«, naglašava glasnogovornik Borčić.


U razgovoru doznajemo da je samo pitanje dana kada će prva skupina gostiju iz Kine stići u NP Plitvička jezera i svakako istinski uživati u tom djeliću zemaljskog raja.