Strijeljana 1946.

U nedjelju molitve i komemoracija za časnu sestru Žarku Ivasić

Marin Smolčić

Žarka Ivasić / Foto Screenshot YouTube

Žarka Ivasić / Foto Screenshot YouTube

Zadnje riječi bile su joj :“Za ništa nisam kriva“!Prije 75 godina strijeljana je časna sestra Žarka Ivasić. Ovu mučenicu je tzv. Narodni sud u Gospiću na montiranom procesu osudio na smrt zbog potpuno izmišljenih sumnji po kojima je Žarka u otočkoj bolnici prilikom ustaškog napada na grad 1943. godine napadačima prokazala bolesne i ranjene partizane koji su tada i likvidirani u bolničkim posteljama.


Žarka Ivasić je nakon višemjesečne torture i premlaćivanja u gospićkom zatvoru osuđena i strijeljana pored vanjskog zida groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću, u praskozorje 16. svibnja 1946. godine, a njenu krivnju nitko nije mogao dokazati.


Zadnje riječi bile su joj :“Za ništa nisam kriva“!
Časnu sestru Žarku Ivasić najprije su osudili na smrt vješanjem, ali su joj se „smilovali“ i na koncu je strijeljali kao „narodnog neprijatelja“.


Na 75. godišnjicu smrti časne sestre Žarke Ivasić gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić će 16. svibnja predvoditi svetu misu u gospićkoj Katedrali, a na zadnjem počivalištu sestre Žarke će na gradskom groblju Sv. Marije Magdalene molitvu predvoditi preč. Mišel Grgurić, kancelar i biskupov tajnik.