Gospić

U nastavku ekshumacija pronađena 44 ljudska kostura žrtava poraća

Marin Smolčić

Foto M. SMOLČIĆ

Foto M. SMOLČIĆ

Na prostoru od Gradskog groblja Svete Marije Magdalene do Gimnazije Gospić vršene su svakodnevno masovne egzekucije vojnika i civila, a žrtve su bacane u prethodno iskopane masovne grobnice 


GOSPIĆ Kako je i bilo najavljeno, jučer su ekipe Ministarstva branitelja privremeno završile ekshumacije žrtava poraća II. svjetskog rata. Na prostoru od Gradskog groblja Svete Marije Magdalene do Gimnazije Gospić vršene su svakodnevno masovne egzekucije vojnika i civila, a žrtve su bacane u prethodno iskopane masovne grobnice.


Ekshumacije je ovih dana pratio i župan ličko-senjski Ernest Petry koji se nije mogao oteti dojmovima zatečenih prizora.


Foto M. SMOLČIĆ

Foto M. SMOLČIĆ
-U svega tri dana ekshumirani su posmrtni ostaci 44 osobe. Pronađene su nabacane na hrpe, kosturi žena i muškaraca. Na nekim lubanjama  forenzičari su pronašli velika oštećenja nastala maljem ili velikim čekićem, kao i kosti oštećene noževima ili bajonetima. Protivnik sam svakog zločina i svih totalitarnih režima. Zato mi je bilo teško vidjeti ekshumirane kosture tih nesretnih ljudi. Ekshumacije se nastavljaju u  utorak i tek tada se očekuje još veći broj pronađenih  posmrtnih ostataka jer se prema tvrdnjama svjedoka najveći broj ubijenih sahranio u masovnim grobnicama kod javnog WC-a i ispod ceste koja vodi uz Gradsko groblje, rekao nam je župan Errnest Petry.


Foto M. SMOLČIĆ

Foto M. SMOLČIĆ


Nedugo nakon prvih demokratskih izbora u RH rodbina ubijenih gospićkih civilna podigla je na tom lokalitetu spomen-ploču u znak sjećanja na žrtve masovnih egzekucija. Iste noći netko je smrskao to obilježje.


Kada se ’70.-ih godina u Gospiću održavao Slet bratstva i jedinstva gradio se novi stadion Balinovac. Radni strojevi su pri tome iskopali mnoštvo ljudskih kostiju žrtava poraća. Kako bi se zataškalo to otkriće sve pronađene kosti su sakupljene i odvezene na smetlište u Perušiću, dok je medijima bilo zabranjeno izvještavati o tim događajima.