Samostalna narodna knjižnica

U Mercedesu počela izrada bibliobusa za Gospić

Foto M. SMOLČIĆ

Foto M. SMOLČIĆ

Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost pripadnika ciljnih skupina kroz razvoj i jačanje čitalačke pismenosti na području grada Gospića nabavom i opremanjem bibliobusa te povećanjem dostupnosti materijala i aktivnosti kojima se razvijaju i potiču čitalačke kompetencije 


GOSPIĆ Kako bi se povećala kultura življenja u okolici Gospića knjige i ostale publikacije neminovno se moraju približiti u prstenu sela i naselja u gradskom okruženju. Do većine tih naselja niti ne postoje autobusne linije pa se mnogim građanima dodir sa nekim štivom događa kupnjom novina za vrijeme dolaska u Gospić petkom, kada je ovdje tradicionalni sajmeni dan. Uskoro će se po tom pitanju situacija promijeniti jer bi gospićka Samostalna narodna knjižnica treba dobiti svoj prvi bibliobus!


 


Čitanjem do uključivog života
U okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.- 2020. Ministarstva kulture i medija,  ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek donijela je Odluku o financiranju projekata u okviru otvorenog  poziva na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“.


Tako su  Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić  odobrena  sredstva u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova u visini od 3.788.312,24 kn, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 37,34 posto. Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost pripadnika ciljnih skupina kroz razvoj i jačanje čitalačke pismenosti na području grada Gospića nabavom i opremanjem bibliobusa te povećanjem dostupnosti materijala i aktivnosti kojima se razvijaju i potiču čitalačke kompetencije. Ovo nam je potvrdio i Milan Šarić, ravnatelj Samostalne narodne knjižnice Gospić.


Dnevni boravak na kotačima


-Bibliobus će svakako puno značiti građanima koji vole čitati, ali im je do knjižnice malo teže doći. Tvrtka Mercedes specijalizirana je za izradu bibliobusa. To će vozilo biti dugačko devet metara, opremljeno s klupama, TV-prijemnikom, mnoštvom knjiga i dnevnih publikacija. Moći će se posuditi knjige, pogledati TV, pročitati novine… Bit će to pravi mali dnevni boravak na kotačima. Bibliobus očekujemo do svibnja naredne godine, kada ćemo trebati vozača i još jednog knjižničara. Čvrsto vjerujem da će ovaj projekt ispuniti sva naša očekivanja i svakako dodatno povećati navike čitanja naših građana, navodi ravnatelj Milan Šarić.


Dodijeljenim bespovratnim sredstvima resornog Ministarstva financirat će se nabava i opremanje bibliobusa, kako bi knjige i ostale publikacije bile dostupne svima. Bit će to priprema i provedba aktivnosti poticanja čitanja za pripadnike ranjivih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i općenito za ukupnu socijalizaciju građana u naseljima gdje živi svega nekoliko mještana.