Gradsko vijeće Senja

U gospodarskoj zoni Burnjak proizvodnja betonskih elemenata

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Iako će natječaj za prodaju zemljišta raspisati novi saziv, prihvaćeno je pismo namjere zainteresirane tvrtke da kupi zemljište površine oko 47 tisuća m2 radi pokretanja proizvodnje betonskih elemenata za građevinarstvoVijećnici Gradskog vijeća Senja dali su suglasnost da se općina Kolan upiše u vlasničku strukturu tvrtke Vodovod Hrvatsko primorje-Južni ogranak Senj čiji su suvlasnici dosad bili gradovi Senj, Pag, Novalja i Rab te općine Karlobag, Lopar i Povljana.


Naime, Grad Pag je inicirao zahtjev da dio svog poslovnog udjela u iznosu od oko 4,923 milijuna kuna prenese općini Kolan, čime i ona postaje suvlasnik u Vodovodu s ukupnim temeljnim kapitalom od oko 120 milijuna kuna.


Time je Grad Pag smanjio svoj suvlasnički udio, a ostali udjeli vlasništva Vodovoda se ne mijenjaju. Nakon ove promjene, Grad Senj sada ima najveći pojedinačni udio u Vodovodu od 25 milijuna kuna.
Vijećnici su prihvatili i prijedlog sporazuma o pripremi i realizaciji te provedbi EU projekta pod nazivom »Vodoopskrbni sustav Hrvatsko primorje«. Radi se o megaprojektu koji financira Vlada RH preko Ministarstva gospodarstva, Hrvatskih voda, HEP-a i Vodovoda Hrvatsko primorje-Južni ogranak, te jedinica lokalne samouprave koji su u Vodovodu suvlasnici.


Projekt podrazumijeva novi sustav dobave vode kojim Vodovod HP opskrbljuje područje Grada Senja, otoke Pag i Rab te općinu Karlobag. Radi se o izgradnji hidrotehničkog tunela od rijeke Gacke do pročistača na Hrmotinama, koji više neće biti vezan uz sustav HE Senj kroz koji se voda danas dobiva.


Projekt otvara mogućnost sigurne, kvalitetne i jeftinije vodoopskrbe, a jedinice lokalne samouprave – suvlasnici – sudjelovat će u participiranju dijela troškova za objekte koji se u okviru ovog velikog projekta budu gradili na njihovu području.


Kontrole divljih deponija


Vijećnici su prihvatili i izvješće o realizaciji gradskog proračuna za prošlu godinu i prateće mu dokumente, a prihvaćeno je i izvješće o saniranju divljih deponija smeća u što je Grad Senj proteklih godinu dana utrošio više od 30 tisuća kuna na način da su sva odlagališta uklonjena, osim onoga iznad naselja Trbušnjak koje je djelomično sanirano.


Na temu divljih odlagališta prihvaćene su i posebne mjere sprečavanja odbacivanja otpada u prirodu učestalim kontrolama komunalnih redara, postavljanjem prepreka »uobičajenih« divljih deponija i znakova upozorenja te distribucijom letaka o zaštiti javnih površina, kao i mogućnostima prijavljivanja nepropisno odbačenog otpada putem medija, e-maila i telefonskog broja.


Pod posebnom paskom bit će lokacije divljih deponija na ulazu u Krasno, uz ceste za Krivi Put i Starigrad, iznad naselja Trbušnjak i na završetku Ulice Petra Kružića u Senju, te divlja odlagališta Dolac i Jablanac-Stinica.


Odlukom vijećnika Grad će snositi troškove izmjene osobnih iskaznica za stanovnike Ulice Ante Starčevića u Senju jer je dio ove ulice izdvojen i određen joj je novi naziv, a vijećnici su prihvatili i pismo namjere zainteresirane tvrtke da kupi zemljište veličine od oko 47 tisuća m2 u gospodarskoj zoni Burnjak radi pokretanja proizvodnje betonskih elemenata za građevinarstvo. Činjenica je da će natječaj za prodaju zemljišta raspisati novi saziv Gradskog vijeća, a investitor će u međuvremenu na osnovi ove odluke o prodaji zemljišta rješavati pitanje korištenja kamena na toj lokaciji, koji je u vlasništvu države.


Kompletiranje vrtića


Kako je najavio gradonačelnik Jurica Tomljanović, Grad Senj namjerava daljnja ulaganja u Dječji vrtić Travica, i to uređenjem i opremanjem stotinjak kvadrata unutarnjeg prostora, te pripajanjem još jedne parcele u gradskom vlasništvu na vanjskom dijelu vrtića i njenim uređenjem tako da se omogući djeci boravak na otvorenom.


Time bi kompletno uređenje vrtića, u čiju je dogradnju, izgradnju i uređenje dosad uloženo oko 14 milijuna kuna, bilo u potpunosti završeno. Uz to, uskoro bi i novouređeni Pavlinski trg u koji je uloženo oko 11,5 milijuna kuna, trebao dobiti uporabnu dozvolu, i to nakon što se uklone manji uočeni nedostaci, u vezi čega je Grad Senj pokrenuo izmjene projektne dokumentacije te izmjene i dopune građevinske dozvole.


Vijećnici u aktualnom mandatu Gradskog vijeća Senja odradili su svoju posljednju sjednicu. Oporbenih vijećnika ni na ovoj sjednici nije bilo, što je već gotovo godinu dana uobičajeni način ponašanja kod vijećnika s Nezavisne liste građana i SDP-a, a završetak posljednje sjednice ovjekovječen je zajedničkom fotografijom ispred senjskog Doma kulture.


Ubuduće 13 članova


Ovaj saziv Gradskog vijeća činilo je 15 vijećnika, a na izborima 16. svibnja će se za Gradsko vijeće birati 13 vijećnika. Od konstituirajuće sjednice upriličene 20. lipnja 2017. pa do jučer, održane su ukupno 32 sjednice Gradskog vijeća te brojne sjednice komisija i odbora koji djeluju pri Gradskom vijeću. Osim u radu Vijeća, vijećnici su sudjelovali i u brojnim gradskim manifestacijama, obljetnicama i protokolima.