Izoliran i poseban

U Gospiću niče samostan Karmelićanki vrijedan 15 milijuna kuna

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Nakon izgradnje nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika u Udbini bit će to najveći i najskuplji crkveni projekt na ovim prostorima vrijedan gotovo 15 milijuna kunaSamostan časnih sestara iz reda Karmelićanki napreduje prema planu. Smješten u naselju Žabica, na desnoj obali rijeke Novčice, već je po položaju pomalo tajanstven, izoliran i poseban.


Kao i same Karmelićanke i njihova predanost Bogu i vjeri. O novom velikom projektu Gospićko-senjske biskupije malo se govori i piše jer Biskupija svoje objekte inače gradi bez pompi, press-konferencija, sukcesivnog pokazivanja i drugih oblika izvještavanja javnosti na kakve smo navikli u lokalnom političkom miljeu.


Tako je „nečujno“ prošao podatak po kojemu je zgrada samostana dobila krov. Radovi ondje traju bez prekida i nakon izgradnje nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika u Udbini bit će to najveći i najskuplji crkveni projekt na ovim prostorima vrijedan gotovo 15 milijuna kuna. Sve ovo potvrdio nam je biskupijski kancelar preč. Mišel Grgurić.
– Radovi na samostanu  sestara Karmelićanki napreduju dobro i samo su zimus bili na kratko onemogućeni zbog vrlo niskih temperatura. Izvođač radova je građevinsko poduzeće „AB gradnja“ d.o.o. za građenje i inženjering iz Karlovca.


Prema planovima samostan bi trebao biti završen do 1. prosinca ove godine. Tada se nastavljaju radovi na interijeru samostana, naglasio nam je Mišel Grgurić.


Samostan časnih sestara Karmelićanki gradi se na terenu ukupne površine od  8.157 m2 prikladnom za gradnju objekta takve vrste i namjene. Bit će to novi dom za 20-ak sestara, dok ih za prvo vrijeme biti osmero.


Teren za gradnju je Biskupiji darovao jedan postariji bračni par s područja naselja Žabica.


Ukupna vrijednost radova na samostanu časnih sestara iz reda Karmelićanki procijenjena je na  14.548.683,25 kuna s PDV-om. Kako smo doznali u Biskupiji financijska konstrukcija ovog objektaa je potpuno zaokružena.


Uznapredovali su radovi i na zgradi budućeg Doma za starije i nemoćne svećenike koja se nalazi 50-ak metara udaljena od Biskupije. Na ovaj se način dokazuje kako je Gospićko-senjska biskupija zapravo najveći investitor i graditelj na ovim prostorima.


Red Karmelićanki je pomalo poseban i tajanstven jer su njegove pobornice svoje živote podarile Bogu i Crkvi, živeći skromno i u stalnim molitvama. Biskup gopićko-senjski mons. Zdenko Križić i sam je duhovno zvanje postigao kao Karmelićanin.