Foto TZ Ličko-senjske županije
povezane vijesti
Turistička zajednica Ličko-senjske županije u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) organizirala je u Budimpešti posebnu prezentaciju za pedesetak novinara i predstavnika putničkih agencija.
Tom je prilikom Ivana Herceg, direktorica Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj ukazala da mađarski gosti sve više prepoznaju prirodne ljepote i autentičnost Ličko-senjske županije.
– Ove godine bilježimo rast dolazaka turista iz Mađarske u Ličko-senjsku županiju, a samo u listopadu ostvaren je porast od 50 posto. U to sam se i sama uvjerila za vrijeme produženog vikenda, kada se 23. listopada obilježavao mađarski državni praznik.
Na Plitvičkim jezerima sam vidjela kako je gotovo 90 posto vozila na parkiralištu imalo mađarske registarske oznake. To je najbolji pokazatelj da su mađarski turisti otkrili jedinstveni spoj prirode, mira i tradicije koji nudi ova predivna županija, izjavila je Herceg.
S njom se složio i Ivan Radošević, direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije, istaknuvši kako je u vrijeme produljenog vikenda u ovaj dio Hrvatske čak 90 posto bajkera stiglo upravo iz Mađarske.
– Ličko-senjska županija Ličko-senjska županija prepoznata je kao destinacija koja nudi odmor u izvornom prirodnom okruženju. Tu se možete ponovno povezati s prirodom i pronaći mir, bilo da volite planine, rijeke ili more. Mađari su nam iznimno dragi gosti i sve je više vaših sunarodnjaka koji otkrivaju našu destinaciju”, istaknuo je Radošević.
U glavni grad Mađarske doputovao je i jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Dino Galvagno, koji je nedavno gradski asfalt zamijenio životom u Lici.
Njegov degustacijski jelovnik oduševio je Mađare. Bila je to eksplozija okusa. Uz pastrvu s hrenom, drijenkom, kukuruznim kruhom i sedaninom sljubio se Boškinac Grand cuvee, berbe 2021. iz poznate vinarije, hotela i restorana u Novalji.
Uz potkrižu, odnosno kruhu od ječma na bazi jogurta, posluženim s mesom peradi i veloutém od divljeg zelenja, servirao se Boškinac Ocu, također iz 2021., a uz medaljon od divlje svinje s jusom od bobica kleke, “kaparima” od medvjeđeg luka, kremom od vrganja i pecivom od krumpira i planinskog kima, Boškinac Crni cuvee, berbe 2018.
Za kraj je ponuđen salenjak punjen pekmezom od šljive ličke bistrice. U Mađarskoj su predstavljene i najveće atrakcije s jedne i s druge strane Velebita, od nacionalnih parkova Plitvička jezera, Sjevernog Velebita, Paklenice, Parka prirode Velebit, preko Memorijalnog centra Nikole Tesle, ličkih rijeka, Pećinskog parka Grabovača pa do Senja, Zavratnice, Novalje, Lunjskih maslinika, atraktivnih plaža…