Poziv turističkih zajednica

Tri vrha u tri dana: Za produženi vikend – produžite do Like!

Marin Smolčić

Brdo Oštra, vrh i kratka gorska kosa u blizini Gospića

Brdo Oštra, vrh i kratka gorska kosa u blizini Gospića

Za izletnike koji žele osvojiti vrhove Mrsinj, Ozeblin i Oštra i uživati u svježem planinskom zraku te upoznavati posebnosti ovoga kraja, osiguran je i povoljan smještaj u Turističkom naselju Mrzlin gradGOSPIĆ – Od 28. do 30. svibnja Turistička zajednica općine Plitvička jezera, Općina Udbina i Turistička zajednica grada Gospića zajedničkim snagama pripremaju za posjetitelje odličan program aktivnog odmora – osvajanja tri planinska vrha u tri dana, uz popratne sadržaje. Da se ne skrene s pravog, šumskog puta, pobrinut će se i profesionalni planinarski vodiči jer su u suorganizaciju događanja uključeni Park prirode Velebit, HGSS-ova stanica Gospić, Planinarsko društvo Mrsinj i Planinarsko društvo Željezničar. Budući da penjačke ture nisu posebno zahtjevne, mogu ih savladati i osobe s lošijom kondicijom, kao i ljudi malih nogu, odnosno mlađi izletnici. Za izletnike koji žele sva tri dana uživati u svježem planinskom zraku i upoznavati posebnosti ovoga kraja osiguran je i povoljan smještaj u Turističkom naselju Mrzlin grad.Korenica je prvi domaćin penjanja do vrha Mrsinj, koji se nalazi na istočnom dijelu padine. To su zapravo ostaci srednjovjekovne utvrde Mrsinj Grad (1112 m), nekadašnjega doma knezova Frankopana i krbavskih biskupa, a ispod kamenog vrha naziru se ostaci nekadašnje tvrđave. Utvrda Mrsinj Grad bila je prvo upravno središte, gdje su stolovali biskupi Krbavske biskupije (od 1185. godine). Nakon osvajanja zelenog vrha, izletnici se spuštaju do turističkog naselja Mrzlin grad.


Na pohod drugoga dana kreće se iz Udbine oko 10 sati. Otkrivaju se ljepote brda Ozeblin, s kojeg se može vidjeti čak 17 planinskih vrhova, a među njima i Sinjal, najviši u Hrvatskoj te ujedno i jedan od najviših vrhova planinskog lanca Dinarida. Na povratku je moguće posjetiti i poznatu Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Trećega dana, nakon šetnje po Gospiću, slijedi i treći izazov – brdo Oštra, vrh i kratka gorska kosa u blizini Gospića, četiri kilometra udaljena od središta grada. S vrha se pruža neodoljiv pogled na većinu velebitskih vrhova srednjeg i dijela južnoga Velebita. Savjetnica ovoga projekta je Hana Klain koja surađuje s navedenim turističkim zajednicama i poručuje:
– Postoje ta neka mjesta s kojih se pruža očaravajući pogled na prirodne ljepote, baš kao na razglednici. E, takvi vas prizori očekuju u Lici. Ako se odlučite na ovu avanturu, uživat ćete na svježem zraku i u trenu zaboraviti na svakodnevicu i obveze. Domaćini će se potruditi da vam boravak bude nezaboravan i da ponesete u škrinjici uspomene na mnoge lijepe trenutke kojih ćete se dugo sjećati. Uz nezaobilazne, besplatne lokalne delicije!