Poskupljenje energenata

Trendovi se mijenjaju, ali Ličani i dalje vjeruju u – drva

Marin Smolčić

Prije desetak godina neki su proročanski govorili da će lička domaćinstva koja su instalirala spremnike za plin u grijanju ovisiti o raspoloženju ruskog tiranina PutinaGOSPIĆ – Zlurade najave ruskog vlastodršca Vladimira Putina po kojima će se »Europa ove zime smrznuti kao vučji rep« znakovita je nakana o potpunoj obustavi isporuke nafte i plina državama EU-a. Od početka rata u Ukrajini ruske su kompanije ionako višestruko povećavale cijenu svojih energenata, po nekim pokazateljima i do 12 puta u odnosu na uobičajene cijene isporuka uoči invazije. Povećanje cijena, a zatim potpuni prekid isporuka, opravdavao se umješanošću EU-a u rat, s latentnom potrebom da se skupa ruska ratna mašinerija s nečim mora financirati.


Plin i pelete


Prije desetak godina uz mnoge ličke kuće viđali su se instalirani spremnici za plin. Već tada su neki proročanski govorili da će ta domaćinstva u grijanju ovisiti o raspoloženju ruskog tiranina Putina i cijenama ruskog plina. Ispostavilo se da su ti lokalni pesimisti bili u pravu. Cijene plina počele su divljati i od grijanja plinom odustala su sva lička domaćinstva. U jednom trenutku su tim domaćinstvima od Ine Pro-plina stigli računi sa 3,80 kuna po kilogramu tekućeg plina uvećani na 9 kuna! Ovo poskupljenje podudaralo se s mađarskim preuzimanjem Ine. Danas plin u Lici koriste još samo neke veće tvrtke, trgovački lanci i ustanove.


Unatrag nekoliko godina mnoga su lička kućanstva priljubila grijanje na pelete. Lake su za rukovanje, čiste su i sagorjevaju uz vrlo malo pepela. Najveći lički proizvođač peleta je tvornica i energana »Moderator« u Udbini. Ondje doznajemo da peleta trenutno nema jer je sve rasprodano već za mjesec listopad. Cijena kilograma peleta trenutno iznosi 3,82 kune, odnosno 57,30 kuna za pakiranje od 15 kilograma. Ova tvrtka nema usluge prijevoza, čini se na radost trgovaca i prijevoznika jer je kod njih u konačnici vrećica peleta ovih dana prešla cijenu od 70 kuna!


Lož ulje i drva
Usporedbe radi, takva je vrećica još zimus stajala oko 24 kune, ali danas svi trgovci ovo enormno poskupljenje pravdaju povećanim cijenama prijevoza.


Lož ulje diljem Like i danas za grijanje koriste malobrojna domaćinstva i brojne ustanove. Poskupljenjem cijena sirove nafte cijena ovog derivata ekstraklase s prijevozom porasla je na 9,52 kune po litri. Sve ovo prisililo je Ličane na povratak tradicionalni način grijanja, na drva.


Cijena kubnog metra bukovine ovih dana u Lici najblaže rečeno – divlja. Šumarije na ovom području naplaćuju kubni metar u šumi, »na panju«, po 243 kune, a po 306 kuna ukoliko ispiljena drva vozite sami. Ako kupnjom drva u metrima ovih dana prolazite sa 380-400 kuna po »kubiku«, to je postalo vrlo povoljno. Drva iz trupaca valja izvesti iz šume, ispiliti na metre, cijepati, piliti u firke i voziti do krajnjeg kupca. Zato su ove godine financijski živnuli vlasnici šuma i gajeva po Lici jer im se ukupni trošak proizvodnje ogrjevnog drveta u startu znatno smanjuje.